A SOTE-n tervezik 150 milliárdért az új szuperkórházat?

betegség, kórház, orvos, HIV,
http://www.dreamstime.com/stock-photo-female-doctor-sitting-patient-hospital-bed-midsection-image45423610
Vágólapra másolva!
Jelentős fejlesztést tervez a Semmelweis Egyetem - értesült az Origo. A mintegy 150 milliárd forintos beruházással kialakítandó budai campuson szinte minden lesz a szülészettől a pszichiátriáig, és ide helyeznék át a gyermekgyógyászatot is. Nem kizárt, hogy ez lesz a titokzatos szuperkórház.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még inkább csak

néhány fejben, semmint a tervezőasztalon létezik a Semmelweis Egyetem (SOTE) új budai campusának ötlete.

A szükséges pénz nagy részét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) várják hitel formájában, de ehhez is kormányengedély kell, a kabinet pedig még nem tárgyalta a kérdést. A beruházás az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb fővárosi egészségügyi fejlesztése lenne.

A Semmelweis Egyetem Thaly Kálmán utcai épülete - egy budai campusszal bővítenének Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az Origo értesülései szerint a SOTE campusépítési tervének nagy támogatója az egyetem klinikai rektorhelyettese.

Merkely Béla 2013-ban Budapest díszpolgára lett, idén pedig Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel díjazta.

Kölcsönt kérnének

A mintegy 150 milliárd forintosra becsült beruházás költségének jelentős részét,

95 milliárd forintot az Origo értesülései szerint hitelből fedezné az egyetem,

méghozzá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnének kölcsön, amelynek pénzügyekért felelős alelnöke Simor András korábbi jegybankelnök, akit annak idején élesen kritizált a Fidesz.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, jelenleg az EBRD alelnöke Fotó: Origo

A Semmelweis Egyetem a beruházás finanszírozásával kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva konkrét összeget nem közölt.

- jegyezték meg a hitelfelvételhez szükséges kormánygaranciára vonatkozó kérdésre válaszolva.

A kormány még nem tárgyalta

Kerestük az ügyben a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, azt akartuk tudni, hogy a 150 milliárd forintosra tervezett beruházása ügyét tárgyalta-e a kormány, illetve van-e már döntés a szükséges kormánygaranciáról. Végül a humántárca oktatási államtitkársága - ide tartozik a SOTE - válaszolt: "a fejlesztés jelenleg is egyeztetések tárgyát képzi, döntés még nem született a kérdésben."

Orbán Viktor kormányfő - a kabinet konkrétan még nem tárgyalta, de szóba kerülhet Fotó: Origo

Megjegyezték azt is, hogy bár konkrét napirendi pontként a kormány még nem tárgyalta az egyetem fejlesztését kormányülésen, de folyamatosan

Mivel az oktatási államtitkárság szerint "a projekt még csak kidolgozási fázisában van, jelenleg modellezés alatt áll, hogy a fejlesztés milyen költségekkel fog járni, milyen szakaszokkal, mely megvalósítási alternatívák mellett."

Mintegy 150 milliárd forintra becsülik a beruházás költségét Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Emiatt - írták - több lehetséges optimális finanszírozási konstrukciót is vizsgálnak. Az alternatívák elemzése alapján lehet majd dönteni arról, hogy melyik hitelnyújtó intézmény lesz a megfelelő partner, és milyen konstrukcióban az egyetem számára. Mind az EBRD, mind az EIB, vagyis az Európai Beruházási Bank ilyen lehet - írták.

Minden szinten szinte minden

Az Origo kérdésére, hogy mit terveznek az új budai campuson, az egyetem azt válaszolta, hogy hosszú távú terveik között valóban szerepel "egy campus kialakítása Budán, amelyben érintett az egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömb és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika is.

Az elképzelések szerint szülészet-nőgyógyászati, neurológiai-pszichiátriai, manuális, krónikus-rehabilitációs, valamint sürgősségi tömb és diagnosztikai műtőblokk is helyet kapna az új campusban. sőt a tervek szerint az egyetem ide helyezné át a teljes gyermekgyógyászati kapacitását is - írták.

Beteg a Kútvölgyi kórház folyosóján - képünk illusztráció Fotó: Origo

A fenti nagy tervekkel az egészségügyben dolgozó forrásaink szerint csak az a baj, hogy egy sor más kérdést is felvetnek. Nem csak a közelben jelenleg is működő Kútvölgyi tömb és a Városmajori Klinika - melynek a SOTE-rektorhelyettes Merkely Béla a vezetője - jövőjét illetően, hiszen a tervek szerint ezeket is integrálnák a campusba, de például érdekes lesz a Szent János kórház helyzete, miután az jelenleg lefedi a fent felsorolt egészségügyi szolgáltatások teljes vertikumát.

Ez lehet a szuperkórház

Fentiek alapján még az is elképzelhető, hogy a SOTE új budai campusa lehet az elmúlt évben kormányzati körökben is sokat emlegetett budai szuperkórház - már ha egyáltalán megvalósul, mert erről a hivatalos nyilatkozatok is ellentmondóak. Az mindenesetre mellette szól, hogy

az idei költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el a tervezésre, a 2017-esben pedig 4 milliárdot.

Csakhogy ahány vezető politikus megszólal az ügyben, mind mást mond. Magát az ötletet több mint egy évvel ezelőtt, tavaly februárban Rogán Antal még a Fidesz frakcióvezetőjeként jelentette be, hogy a Fidesz-KDNP egy új budapesti kórház építését javasolja a kormánynak. Azt mondta, budapesti képviselőik javaslatára döntöttek egy új, nagy fővárosi kórház szükségességéről.

Pest vagy Buda - ment a lobbi

Ezután heves lobbizás indult meg a fővárosi kerületek között, hogy hol épüljön meg az új intézmény. Az már tavasszal eldőlt, hogy nem Pesten valósul meg, mivel

a Duna bal partján az utóbbi években sok egészségügyi beruházás volt,

ráadásul több modern kórház is van itt.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetőjeként jelentette be a szuperkórház ötletét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fél évvel a bejelentés után viszont már több mint 11 ezren írták alá azt a kezdeményezést, amely Budán, a Szent János Kórház területén vagy annak közelében valósítaná meg az új budapesti központi kórházat. Továbbá addigra közismertté vált az is, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök is Budán látná szívesen az új intézményt, ami egyébként 2018-ig biztosan nem készül el.

Az Origo is beszámolt róla, hogy tavaly októberben már kormányzati körökből az a konkrét ötlet szivárgott ki, hogy a Sportkórház helyén hozzák majd létre az új budapesti szuperkórházat. Korábban Tarlós István főpolgármester is Buda mellett tette le a voksát, és azt ajánlotta, hogy az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén valósítsák meg a beruházást.

Lenni, vagy nem lenni?

Időközben a János kórház "befutó pozíciói" gyengülni látszottak, de ezzel együtt is úgy tűnt, hogy ha mégsem ott jön létre az új intézmény, akkor is milliárdokat fordítanak a jelenleg nem túl jó állapotban lévő intézmény felújítására. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere januárban hasonlóan nyilatkozott: "A János kórház ügyének a megoldása nélkül nincs értelme új budai vagy budapesti kórházról beszélni."

A János kórház sokáig befutónak tűnt, majd pozíciói gyengültek - képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Idén tavasszal pedig már arról szóltak a hírek, hogy két projekt került a kormány elé, az egyikben három centrumot hoznának létre, a másikban pedig a szuperkórház terve szerepel. Aztán

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár már arról beszélt, hogy nem épül új kórház Budapesten,

bár egyes fővárosi egészségügyi részlegek új helyre költözhetnek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Origónak adott interjúban azt mondta, a szuperkórházról "kormánydöntés egyelőre nincs, de (...)

a budai polgárok joggal várják el, hogy a Szent János Kórház is megfelelő szolgáltatást nyújtson."

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a korábbi Kormányinfón arról beszélt, hogy "mindenképpen fel kell építeni egy új budapesti közkórházat".