Ma még felveheti a diákhitelt

hitel
Budapest, 2011. december 19. A Diákhitel Központ Zrt. megújult ügyfélszolgálati irodája Budapesten. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Nehéz és nagy dilemma továbbtanuláskor a diákhitel mérlegelése. Egyfelől hatalmas segítség és befektetés a jövőbe, másfelől viszont korai adósság. Segítünk eligazodni a döntéshez azoknak, akik már felsőoktatási intézmény hallgatói, de hasznos lehet azoknak is, akik most felvételiznek - dönteni viszont nekik elég lesz majd csak a ponthúzás után.
Vágólapra másolva!
A Diákhitel Központ Zrt. megújult ügyfélszolgálati irodája Budapesten Forrás: MTI/Soós Lajos

Ma utoljára lehet leadni a Diákhitel igénylését.

Aki kifut a határidőből, legközelebb csak a 2016/2017-es őszi tanévben juthat pénzhez.

Az időben igényelt összeg viszont június 15-én már megérkezik a hallgatók bankszámlájára. Tekintettel a nyári szünetre, ezt követően legközelebb az őszi félév elején, októberben kaphatnak diákhitelt az azt igénylők.

370 ezer diákhiteles nem tévedhet?

2001-es indulása óta mintegy 370 ezren veték fel, jelenleg több mint 200 ezer aktív ügyfél van. A hitelt felvett hallgatók egyharmada már visszafizette a kölcsönt - mondta Bugár Csaba, vezérigazgató. A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója pénzügyi szakemberként azt gondolja a diákhitelről, hogy

A hitelt csak felsőoktatási intézménnyel (egyetem/főiskola) hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák veheti fel. Viszont újdonság, hogy a felső korhatár mostanra már 40 év. Ugyanakkor nincs hitelbírálat és kezes. Két fajtája van, ezelet mutatjuk be mindjárt. Akit viszont részletesebben is érdekel, az nézze meg az erről szóló beszélgetést az alábbi videóban.

Szabad felhasználású diákhitel (Diákhitel1)

Finanszírozási formától függetlenül bárki felveheti és lényege, hogy bármire el lehet költeni. Optimális esetben tanszerre, eszközökre, utazási bérletre vagy lakbérre fordítják a hallgatók, de biztos van olyan is, aki elbulizza. Maximum havi 50 000 forintot lehet kézhez kapni, sőt, arra is van már lehetőség, hogy mindezt egy összegben kapja meg a hallgató az adott félévben.

A Diákhitel kamata most 3,9%.

Törleszteni pedig a hallgatói jogviszony megszűnése után, illetve legkésőbb a 40. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell.

Kötött felhasználású diákhitel (Diákhitel2)

Kizárólag önköltséges képzésben résztvevő hallgatók vehetik fel. Nem kapják kézhez, az intézmények utalja a Diákhitel Központ, így a hallgató sem eshet kísértésbe és költheti másra. Maximum a képzési költség összege lehet, ami akár milliós összeg is lehet, gondoljunk csak az orvosi vagy akár a pilóta képzésre.

Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a kamat évi 2%.

Törleszteni pedig szintén, a hallgatói jogviszony megszűnése után, illetve legkésőbb 40. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától.

Hogy lehet még felvenni?

Személyesen vagy a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszereinek felületeiről is elindítható az igénylés. Az elektronikusan kitöltött adatlapokat kinyomtatva, az adott intézmény tanulmányi osztályán vagy egyéb kijelölt hiteligénylési pontjain lehet hitelesíteni és leadni. A társaság hitelügyintézési portálján, a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) továbbra is igényelhetőek a diákhitelek, aki a kérelmezés ezen módját választja, szerződését a Diákhitel Központ partner pénzintézeteiben, takarékszövetkezetekben és posta fiókokban adhatja le.

Hogy az egyes diplomások milyen szakterületeken és mekkora fizetésre számíthatnak, a diplomás pályakövetési adatok 2013-as kimutatása segíthet: