Polt Péter ablaka alatt tüntetnek a Quaestor-ügy miatt

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Polt Péter irodájához szervez tüntetést az Együtt. Az ellenzéki párt arra szólítja fel a legfőbb ügyészt, hogy a bíróság végzésének megfelelően egészítség ki a Quaestor-ügy vádiratát, különben Tarsoly Csaba és társai nem kerülnek bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztető tüntetést szervez az Együtt jövő héten a Quaestor-ügy miatt. Polt Péter irodájához vonulnak és arra szólítják fel a legfőbb ügyészt: ne hagyja, hogy az ügyészségtől várt hiánypótlás elmaradása miatt a bíróság megszüntesse az eljárást Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és társai ellen.

Felelősségre vonást akarnak

Ha Polt Péter nem teljesíti a hiánypótlást, a bíróság a Quaestor-ügy büntetőeljárását május 31-e után megszünteti. Ezt nem hagyhatjuk! - szól az Együtt felhívása.

Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kéri az Együtt: ne hagyja, hogy megszűnjön az eljárás Fotó: Origo

Az ellenzéki párt közölte: "Neveket akarunk hallani, a felelősök nevét,

azt akarjuk, hogy akik átverték és meglopták a magyar embereket, fizessék meg a tartozásukat, álljanak független bíróság elé

és kapják meg méltó büntetésüket!"

Harminc oldalas a hibalista

Az Origo írta meg, hogy a bíróság nemrég 30 oldalas hibalistát küldött az ügyészségnek, válaszul a Quaestor-ügy vádiratára. Pedig előzőleg

Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője világszínvonalúnak nevezte a nyomozók munkáját.

Az ügyészség egyelőre nem kíván változtatni a vádiraton - ám ha nincs hiánypótlás, a bíróság megszünteti az eljárást.

Quaestor-károsultak - több tízezren vannak Fotó: Polyák Attila - Origo

A vita alapja az, hogy a Fővárosi Törvényszék a tárgyalást előkészítő április 1-jei ülésén megállapította, hogy az ügyészség által összeállított vádirat hiányos. A bíróság érvelése szerint:

a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak”.

Válaszában Ibolya Tibor azt közölte, hogy a 132 ezer oldal terjedelmű nyomozati irat, valamint a több mint 1500 oldal vádirat esetén a csatolt 6 millió elektronikus adatra a bíróság elvárásainak megfelelő, egyenként történő hivatkozás

a vádirat tartalmi egyensúlyának felborulását is eredményezné.

A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba egy rendőrautóban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A főügyész által is említett nagy halom elektronikus adatot egy adathordozón csatolta ugyanis az ügyészség a nyomozati iratokhoz, ám

anélkül, hogy a vádiratban megjelölte volna, melyik elektronikus adat számít szerinte bizonyítéknak, és mit bizonyít pontosan.

A Fővárosi Főügyészség egyelőre a bírósági végzés ismeretében is fenntartja, hogy nem változtat a vádiraton - legalábbis a vádhatóság az Origóval azt közölte, megkapta a bíróság végzését, és ha "lesz kommunikálható fejlemény az ügyben, abban az esetben a tájékoztatást megadjuk".