Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mégsem hagyja abba az MSZP az aláírásgyűjtést

Tapolcai választás Időközi választás Tóbiás József Választás Ajka MSZP
Tóbiás József tart sajtótájékoztatót Ajkán az időközi választások után. Pad Ferenc 3. lett a választáson. Első helyen Rig Lajos a Jobbik jelöltje végzett, másodignak a FIDESZ jelöltje futott be
Vágólapra másolva!
Bár az Országgyűlés kedden eltörölte a vasárnapi boltzárat, az MSZP azért elkezdi az aláírásgyűjtést a boltzár elleni népszavazáshoz. Tóbiás József pártelnök szerint ugyanis nem kizárt, hogy a kormány újra be akarja vezetni az intézkedést.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést - közölte a párt elnök-frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József azt mondta, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette,

Az MSZP meg akarja védeni azt a törvényt, amely alapján az emberek szabadon dönthetnek arról, mikor vásárolnak, és a munkaadók szabadon dönthetnek arról, mikor van nyitva az üzletük - mondta Tóbiás.

Tóbiás: Kormányválság van

A pártelnök szerint a keddi parlamenti szavazással lezárult egy szakasz, nyitva lehetnek vasárnap az üzletek, ha akarnak. Tóbiás József szerint azonban az elmúlt 24 óra világossá tette, hogy

Tóbiás szerint a kormány sem egységes a kérdésben - ha úgy tetszik kormányválság van - hiszen a legfontosabb tárcákat vezető miniszterek tiltakoztak a döntés ellen, majd a Fidesz frakcióvezetője is jelezte: nem kívánnak lemondani a vasárnapi boltzár bevezetéséről.

Tóbiás József szerint nem kizárt, hogy a kormány újra bevezeti a vasárnapi boltzárat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az MSZP szerdától a háromigenes népszavazáshoz gyűjti az aláírásokat: a vasárnapi boltzár mellett a föld állami tulajdonban tartásáról és az állami vezetők bérplafonjáról szóló népszavazáshoz.

Megvédik a vasárnap szabadságát

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Tóbiás József szerint

Az MSZP csupán azt kezdeményezett, hogy töröljék el az üzletek vasárnapi nyitva tartásának tiltását. A Fidesznek ugyan az MSZP-vel van vitája, a dolgozókon áll bosszút - tette a pártelnök.

Tóbiás azt mondta, hogy egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen mértékű bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség.

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményezett, azt mondta, nem hisznek a kormánynak, ezért kezdik el a szabad vasárnappal kapcsolatos aláírásgyűjtést.

- hangoztatta, majd felmutatta azt az aláírásgyűjtő ívet, amin szerdától elkezdik az aláírásgyűjtést.

Fidesz: Ez adatgyűjtés

"Tóbiás József nyilatkozata egyértelművé tette, hogy a szocialisták becsapták az embereket, őket kezdettől nem az emberek véleménye, nem is a vasárnapi pihenőnap érdekelte, hanem egyedül a politikai adatgyűjtés" - a Fidesz frakció sajtóosztálya így reagált arra, hogy az MSZP folytatja az aláírásgyűjtést. A párt szerint mivel az Országgyűlés eltörölte a vasárnapi pihenőnapot, a szocialisták aláírásgyűjtése okafogyottá vált. A közleményben a párt a menekültkérdést is megemlíti:

- írják. Szerintük a kormány által kezdeményezett népszavazáson "meg kell védeni" az országot a bevándorlók betelepítésétől, mert az "az ország biztonságát és a gyermekek jövőjét veszélyezteti".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről