A félelem fojtja meg a kórházakat

Sándor Mária Miskolc
Vágólapra másolva!
A kórházigazgató a kormánytól, a nővér az igazgatótól fél, ezért rothad szét következmények nélkül az egészségügy rendszere, ezért nincs elég forrás, eszköz és dolgozó a vegetáló intézményekben. A fekete ruhás ápolóknak elegük lett a rettegésből, az egész országot szeretnék mozgósítani.
Vágólapra másolva!

"A nevemet nem szeretném adni.

– mondja feszülten az ötvenes ápolónő. Társai bólogatnak, "én sem, én sem".

Abszurd a helyzet: azzal a maroknyi elszánt nővérrel ülök egy buszban, akik

nyíltan kiállnak Sándor Mária, a fekete ruhás nővér mellett, és hidat foglalnak,

hogy felhívják a figyelmet az egészségügyi dolgozók helyzetére, a szakmai csőd szélén álló vagy már át is billenő kórházakra. Ugyanakkor nem szeretnének teljes nevükkel bemutatkozni egy újságírónak.

Őket is fogják

Szorongásuk mégis tapintható: nem szeretnének Mária helyzetébe kerülni, aki az eltávolítási kísérletek után végül önszántából mondott fel a budapesti Péterffy Sándor utcai kórháznál.

Arcukat vállalják, nevüket nem Forrás: Sauer Patrik

Akciói, nyilatkozatai óta már félállásban sem tud elhelyezkedni a szakmában, alkalmi munkákból tartja el a családját.

Bárkin bosszút állhat a főnökség.

"Engem is elővettek az Erzsébet híd elfoglalása után: jól láttuk, hogy ott voltál, komolyan gondoltad?" – jegyzi meg Júlia főnővér, úton Miskolc felé.

Országot járnak

Ez már a sokadik helyszín, ahol a fekete ruhás ápolók megjelennek: társaságuk, a Magyarország a Magyar Egészségügyért októberi alapítása óta Pécsen, Debrecenben, Ajkán és Baján is fórumot tartott, hogy országszerte rázzák a kórházi vészcsengőt.

Mint egy rossz viccben

A nővérek útközben olyan történeteket mesélnek, amik rosszabb emlékezetű kabaréban is túlzásnak tűnnének:

akkora az eszközhiány, hogy műtéthez a beteg családtagjai veszik a varróanyagot,

épp csak orvost nem hoznak az operációra.

Omladozó falak között, kölcsönkért eszközökkel dolgoznak a kórházi ápolók Forrás: Origo

Az intenzív osztályokon napokig nincs pelenka, a részlegek egymástól kunyerálnak infúziós szereléket, az egyébként használható műtőtermeknek sokszor csak fele-harmada üzemel a nővérhiány miatt.

Dolgozz, és ne láss bért

Ehhez jön a túlterhelés. Az orvostól a betegszállítóig mindenki erején felül dolgozik, akár havi hetven óra túlórát vállalva.

A túlórát a kórház gyakran lecsúsztatja: a dolgozó papíron dolgozik, valójában szabadnapot kap Forrás: Thinkstock

Ezt kikényszeríti a szakdolgozók alacsony, néha csak óriási csúszással érkező bére, a kötelezően elvárt kórházi penzum és a folyamatosan érkező betegáradat is.

– kapcsolódik be a beszélgetésbe az eddig a programot szervező Sándor Mária – "tudok olyan intenzíves kollégáról, aki 19 év után emelte fel a kezét, hogy elég, amikor az ötödik lélegeztetőgépes beteget hozták be neki. Felelősséggel maximum hármat tudott volna ellátni."

Sándor Mária szerint már nincs biztonságos betegellátás Forrás: Sauer Patrik

A fekete ruhás nővér szerint ezért, és nem feltétlenül az alacsony bér miatt áll fel egyszerre több orvos, ahogy korábban a Szent Imre-kórházban is történt.

Lapítanak

Sándor Máriáék nem annyira a kormányt hibáztatják a helyzet miatt, mint inkább a szerintük lapító kórházi vezetőket, akik pozícióféltésből elnémítják az elégedetlenkedőket, a döntéshozókhoz már

a panasz visszhangja sem juthat el.

Aki mégis meghallja, az lemond.

Zombor Gábor egyetértett a demonstrálókkal, később lemondott Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy Zombor Gábor korábbi egészségügyi szakállamtitkár tette, aki az egészségügyi dolgozók májusi tüntetésén még arról beszélt, hogy a tiltakozóknak igazuk van – aztán személyes és családi okokra hivatkozva felmentését kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Nővérek viadala

A fekete ruhások most ellenszélben, még a szakszervezetekkel is vitázva próbálják radikalizálni a közvéleményt: legalább 50 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni, és abban hisznek, hogy csak a tömegek akaratával lehet megmenteni az egészségügyet.

Vezetőjük mára a civil ellenállás olyan ikonikus alakja lett, mint az Éhezők viadalából ismert Fecsegőposzáta.

Ki a fekete ruhások vezetője?

Sándor Mária áprilisban vált országszerte ismertté: a 42 éves családanya, újszülöttápoló tiltakozásképpen kezdte viselni a fekete munkaruhát, hogy felhívja figyelmét az egészségügyi dolgozók helyzetére: a Péterffy Sándor utcai kórházban emiatt felmondásra kényszerítették, de a közfelháborodás miatt később visszavették az egyre ismertebb ápolót, aki végül saját akaratából távozott. Sándor Mária riadikalizmusa miatt az egészségügyi szakszervezekkel is összeütközésbe keveredett - a Magyar Egészégügyi Szakdolgozók Kamara etikai vizsgálatot indított ellene, de ezt társadalmi nyomásra megszüntették. A civil társaságot alapító asszonyak mára több ezer követője van.

Vidéken így megy

A ráhangolás része a Miskolcra tervezett túra is, de a helyszíni tapasztalat kiábrándító: biztatni kell a járókelőket, hogy legalább elvegyék a társaság szórólapját.

– próbálkozik az egyik aktivista, de a többség csak odapislant, aztán a közelben ácsorgó három rendőrre, és már megy is tovább.

Ki látott engem?

"Vidéken ez már csak így van. Budapestre ezren is felmegyünk tüntetni, de saját közegben az emberek

A szomszéd, a főnök, a polgármester" – mondja szinte mentegetőzve Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezetek helyi vezetője.

Hídfoglalók Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A politikával nincs baj

Vargáék segítettek megszervezni a fekete ruhások miskolci fórumát, de itt sem volt sokkal jobb a helyzet. A telt házas, hatvanfős rendezvényen civil érdeklődőnek nyomát sem lehetett látni,

eljött viszont az MSZP, az Együtt, a PM helyi képviselete,

kisebb egyesületek tagjai, és mindenki mondta a maga baját, mint egy lakógyűlésen.

A politikai jelenléttel egyébként nincs gondja Sándor Máriának: mint az Origónak megjegyezte,

nem fogja egyetlen párt zászlóját sem cipelni, de bárki beállhat civil társaságuk molinója mögé.

Támogatóból, facebookos követőből nincs hiány, de többségük csak a fotelből lelkesedik: ha ki kell vonulni az utcára, a minimálbért féltő családos kollégák, szimpatizánsok nem merik nyíltan vállalni az elégedetlenségüket.

Az országot szeretnék mozgósítani Forrás: Sauer Patrik

Az ország jön velünk

A fekete ruhás nővér mégis bizakodó: szerinte az országszerte elvetett kis magok, a helyi beszélgetések meghozzák az eredményüket. „Ha legközelebb elindulunk, az egész ország velünk jön" – mondja, már a visszaúton. Hogy mikor lesz ez, arról nem akar beszélni, azt ígéri, időben megtudjuk majd.