A BBC szerint röhögnek a TEK-en

SZEMÉLY Foglalkozás rendőr kiképzés bázis TÁRGY HADI FELSZERELÉS fegyver FOTÓ KÉPKIVÁGÁS egész alakos fotó céloz kiszáll BTR-80 páncélozott harcjármű katonai jármű SZEMÉLY Foglalkozás rendőr kiképzés bázis TÁRGY HADI FELSZERELÉS FOTÓ KÉPKIVÁGÁS egész alak
Budapest, 2013. július 9. A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésen vesznek részt egy BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjármű mellett budapesti bázisukon 2013. július 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Történelem iránt érdeklődő fiatalokról hitték azt a magyar kommandósok, hogy terroristák, ezzel nevetségessé tették magukat - írja az esetről szóló tudósításában a BBC. Az akció híre Indiába is eljutott.
Vágólapra másolva!

A BBC budapesti tudósítója arról számolt be a brit közszolgálati médiának, hogy a magyar terrorellenes egység nevetségessé vált, mert a bíróságon derült ki, hogy történelem iránt érdeklődő fiatalokat gyanúsítottak terrorizmussal. A BBC azt is írja, hogy az elfogás híre a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás után keltett nagy figyelmet.

Indiában is tudnak róla

A Reutersnek a TEK helyettes vezetője már azt mondta, hogy a terrorelhárítás által felfedezett laborban "robbanóeszközök szétszedésére alkalmas eszközök voltak". Bodnár Zsolt hozzátette azt is, hogy a laborban akár "álcázott robbanóeszközöket is gyárthattak volna".

A történelem iránt érdeklődő fiatalok felmentéséről az India.com is beszámolt.

Nincs arra semmilyen adat, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a hétvégén elfogott egyik férfi bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A hétvégi TEK akció után négy ember ellen indult eljárás, de az ügyészség csak az egyikük előzetes letartóztatását indítványozta. Ahogy szerdán délután az Origo megírta, a bíróság ezt is elutasította, az ügyészség pedig megerősítette, hogy fellebbez a döntés ellen.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei egy kiképzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A TEK kedden arról számolt be, hogy két hétvégi akcióban összesen hat embert fogtak el. Vasárnap egy Budapest felé tartó autóban négy embert, akiknél később házkutatást is tartottak, és Hajdu János, a TEK igazgatója úgy fogalmazott, hogy

Egy másik akcióban egy gépjárművet igazoltattak, amelynek csomagtartójában éles lőszereket, tárakat, hangtompítókat találtak.

Elutasították az előzetest

Ez utóbbi ügy miatt indítványozta a XI. és XXII. Kerületi Ügyészség S. Roland előzetes letartóztatását, mert úgy látták, hogy

ha szabadlábon hagynák, akkor meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást,

illetve újabb bűncselekményt követne el.

Szerdán azonban a Fővárosi Törvényszék ezt elutasította.