Ezrek véleményét söpörte le a kormány

Sportkórház580
Vágólapra másolva!
A Sportkórház területén épülhet föl az új budapesti szuperkórház – értesült az Origo. A budaiak öröme azonban nem lehet teljes, mivel az intézmény 2018-ig biztosan nem fog elkészülni. A hoppon maradt János-kórház is számíthat pár milliárd forintra.
Vágólapra másolva!

A Sportkórház helyén hozzák majd létre az új budapesti szuperkórházat – értesült az Origo kormánypárti forrásokból. Információink szerint a kabinetben kész ténynek számít, hogy a kormány

a XII. kerületben építi föl az új intézményt.

Az is biztosra vehető, hogy az új kórház 2018-ig nem fog elkészülni, mivel a jövő évi költségvetésben is csupán egymilliárd forintot költenének a tervezésre és az előkészítésre.

A helyszín mellett szólhat, hogy közel van a 2-es metró Déli pályaudvari végállomása, és a fonódó villamos elkészülte után több irányból is megközelíthető lesz Forrás: MTI

Pest veszített

Rogán Antal még a Fidesz frakcióvezetőjeként februárban jelentette be, hogy a kormány tervei szerint egy új budapesti kórházat építenek a következő években. Ezután heves lobbizás indult meg a fővárosi kerületek között, hogy hol épüljön meg az új intézmény. Az már tavasszal eldőlt, hogy nem Pesten valósul majd meg, mivel a Duna bal partján az utóbbi években rengeteg egészségügyi beruházás volt, ráadásul több modern kórház is van itt.

Ennek ellenére Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere komoly akciót indított azért, hogy a Megyeri hídnál épüljön föl a kórház.

A városvezetőnek eleve nem sok esélye volt,

mivel a XIII. kerületben a Honvédkórház éppen azért épült, hogy az észak-pesti régiót, benne Újpestet is kiszolgálja. Wintermantel azzal végleg rontott az esélyein, hogy nyáron interjút adott a Magyar Nemzetnek, pedig a fideszes politikusok február 6-a óta messziről elkerülik a Simicska-lapot.

Wintermantel Zsolt hiába lobbizott Újpest mellett Forrás: --

A 4-es metró sem segített

Budán is élénk keresésbe kezdtek a polgármesterek, hogy hol lenne a legjobb helyen a szuperkórház. A lehetséges helyszínek közül elsőként a bezárt Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézet (OPNI) szerepelt. Az OPNI azonban hamar lekerült a napirendről, mivel mind autóval, mind tömegközlekedéssel meglehetősen nehezen megközelíthető, márpedig az új kórháznak olyan helyszínt szerettek volna, ami viszonylag könnyen elérhető.

Szintén lekerült a napirendről a dél-budai régió, mivel ott található a nemrég felújított Szent Imre-kórház. Bár a XI. kerület tömegközlekedési szempontból felértékelődött azzal, hogy a 4-es metró átadásakor bekerült a város vérkeringésébe, de egy ottani fejlesztés

az észak-budaiak számára hátrányos helyzetet teremtene.

Tarlós István pedig a III. kerületi Margit-kórház átalakítása mellett kardoskodott.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén nem lesz új intézmény Forrás: Origo

Varga is aláírta

Láng Zsolt II. és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a János-kórházért lobbizott. Közép-Budán és a környező településeken lokálpatrióták

több mint 13 ezer támogató aláírást adtak át

az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, hogy az új kórház a Szent János Kórház területén vagy annak közelében épüljön fel. Az ívet II. kerületi lakosként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára is aláírta.

Azzal az aláírók is tisztában vannak, hogy a János-kórház épületei teljesen elavultak, nem alkalmasak a 21. századi kórházi követelmények teljesítésére. A János-kórház modernizálására az elmúlt években több terv és megvalósíthatósági tanulmány is született, de egy működő kórház átépítése anyagi és logisztikai szempontból is komoly nehézségeket támaszt.

Sokan a János-kórház felújítását szerették volna Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lesz felújítás

Nagy valószínűséggel azért esett a választás a Sportkórházra, mivel viszonylag

közel van a 2-es metró Déli pályaudvari végállomása

és a BAH-csomópont. A helyszín mellett szólhatott az is, hogy a fonódó villamos elkészülte után több irányból is megközelíthető lesz, valamint, hogy a Testnevelési Egyetem elköltözésével újabb ingatlanokat nyernének.

Úgy tudjuk, annak ellenére, hogy a Sportkórház területe lesz a befutó, a János-kórház sem marad felújítás nélkül a következő években. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki egyben a II–III. kerület országgyűlési képviselője, még augusztusban arról beszélt, hogy ha mégsem a János-kórház helyén jön létre az új intézmény, akkor is milliárdokat kell fordítani a jelenleg finoman szólva nem jó állapotban lévő intézmény felújítására.

Pár milliárd forintra azért számíthat a János-kórház Forrás: MTI/Simó Endre

Kampány 2018

Ez egyébként

Varga Mihály számára is létfontosságú,

mivel a 2018-as választáson az ellenzék könnyen mondhatja majd, hogy a kormánynak nyolc éve lett volna arra, hogy javítson a korábbi helyzeten. Szelényi Zsuzsanna már a 2014-es kampányban is a János-kórház felújításának az elmaradását hánytorgatta föl a kormánynak, emiatt is szerepelt a várakozásokhoz képest sokkal jobban az Együtt politikusa.