Tízmilliót követel a horvát vasút Magyarországtól

migráns menekült menekültek magyar Magyarbólyba
Vágólapra másolva!
A horvát vasutak (HZ) kiszámlázza a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-nek azokat a költségeket, amelyeket a horvát szerelvény lefoglalása miatt elszenvedett a társaság - mondta pénteken Zágrábban Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Szerinte ekkora kárt okozott, hogy Magyarországon hetekig álltak a fekáliával szennyezett vasúti kocsik, amelyek menekülteket és rendőröket hoztak át a határon.
Vágólapra másolva!

"A fekália, a bűz és a szemét komoly károkat okozott a vagonokban, amiért azok több hétig ott álltak a magyar oldalon" - mondta az MTI tudósítása szerint újságíróknak Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter pénteken Zágrábban. Szerinte a horvát vasúttársaság tulajdonában lévő vonatot nagyon rossz állapotban, tele szeméttel küldték vissza Magyarországról.

Botrányos vonat

A miniszter szerint a vonat kocsijainak helyreállítása 30 ezer euróba, azaz csaknem 10 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd. Azt mondta, hogy

ezt az összeget kiszámlázzák Magyarországnak.

A tárcavezető arról a vonatról beszélt, amelyik szeptember 18-án 36 horvát rendőrrel és 1059 menekülttel érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra. A vonat már érkezése pillanatában botrányt okozott: Kovács Zoltán kormányszóvivő akkori nyilatkozata szerint Horvátország súlyos határsértést követett el, mert előzetes egyeztetés nélkül küldte Magyarországra a szerelvényt, amelyen horvát rendőrök is voltak.

Menekültek érkeznek Magyarbólyba - képünk illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról beszélt, hogy a horvát rendőröket lefegyverezték a magyar oldalon.

Az Országos Rendőrfőkapitányság viszont már akkor azt írta közleményében, hogy a menekültjáratot kísérő horvát rendőröknél nem volt szolgálati lőfegyver. Később a rendőröket elengedték, a vonatot szállító mozdony vezetője ellen viszont büntetőeljárást indítottak a magyar hatóságok, vasúti közlekedés veszélyeztetésének gyanújával.

Visszakapták

A horvát elnök kérésére a kormány úgy döntött, hogy a vonatszerelvény a vasútbiztonsági vizsgálatok befejeződése után visszatérhet Horvátországba.

A szerelvény október 8-án délelőtt érkezett vissza Horvátországba.

Az MTI azt írja, hogy a magyar büntetőeljárás bejelentésére reagálva a horvát közlekedési miniszter úgy reagált: Magyarország államfője túlságosan jobboldali beállítottságú, és a saját országában azt csinál, amit akar, de Horvátország sorsáról nem dönthet.

"Még 1918-ban leszedtük a magyar szimbólumokat a vasútállomásokról és a vonatokról, és nem fogjuk megengedni, hogy újra felkerüljenek" - mondta.

A horvát vonat visszaszolgáltatása komoly vitát váltott ki a leköszönő szociáldemokrata kormány és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által jelölt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között is. A kormány vitatja, hogy az államfő érdeme lenne, hogy a vonat visszakerülhetett Horvátországba.