Kaposvár 120 milliárdot kap a kormánytól

Orbán Viktor; Szita Károly
Kaposvár, 2015. október 9. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Szita Károly polgármester kicseréli a Modern városok program keretében aláírt együttműködési megállapodás dokumentumait Kaposváron 2015. október 9-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Sportcsarnokot, uszodát és vadonatúj színházat is kap Kaposvár. Orbán Viktor a városban kötött megállapodás aláírása után bejelentette: a 67-es gyorsforgalmi út 2018 helyett csak egy évvel később lesz kész. 
Vágólapra másolva!

Soha nem látott, 120-122 milliárd forintos együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Modern Városok program keretében. A hatalmas összeg megítéléséhez – a kormányfő saját bevallása szerint – az is kellett, hogy a város és a kormány között „régi szerelem” legyen.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szita Károly polgármester együttműködési megállapodást írt alá Forrás: MTI/Varga György

Érzelmek, nem csak matek

„Ha van is részrehajlás a megállapodásban, mi is emberek vagyunk. érzelmek is vezérelnek, nem csak a matematika” – mondta Orbán Viktor.

A megállapodásba a következők kerültek bele:

  • Kaposvárt összekötik az ország gyorsforgalmi hálózatával, azaz elkészül a 67-es út fejlesztése. Erre 77 milliárd forintot szán a kormány. Orbán Viktor ugyanakkor elismerte, hogy a négysávos autóút teljes szakaszának átadására az előzetes tervekkel ellentétben egy év csúszással, 2019-ben kerülhet sor.
  • A városban 12 milliárd forintért intermodális csomópontot építenek, ezt a következő három évben befejezik.
  • Kilenc milliárd forintból teljesen felújítják a kaposvári Csiky Gergely Színházat.
  • Négymilliárdból új, négyezer fős sportcsarnokot építenek, és ugyanennyiből egy 800 fő befogadására képes fedett sportuszoda is készül.
  • Fejlesztik a Deseda kempinget, négymilliárd forintból lesz háromcsillagosból négycsillagos szálláshely.
  • Kaposvár közműveit kétmilliárd forintból fejlesztik.

A miniszterelnök elismerte, hogy a döntés történelmi, hiszen

még „soha nem vágtak hozzá” ekkora összeget a városhoz.

Ezt a miniszterelnök szerint az is lehetővé tette, hogy Magyarország jól kezelte a pénzügyi válságot.

Nincsenek kanyarok

Szita Károly polgármester is várostörténeti pillanatnak nevezte a megállapodást. mint fogalmazott, Kaposvár most gyorsíthat, mert egyenesben van.

– tette hozzá.

Szita Károly a segítségét is felajánlotta a menekültválság megoldásához.

„Ha kell, szállást biztosítunk, ha kell, közlekedési eszközöket. Szóljon, és mi megyünk, mert ez a kötelességünk” – mondta a városvezető.