Feltérképeztük a felújított Nyugati tér veszélyeit

Megújúlt a Nyugati tér
Fotó:Dudás Szabolcs
Megújúlt a Nyugati tér Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Szürke és fehér térkő uralja a felújított Nyugati teret, amit szerdán délelőtt adtak át. Újra üzemel a forgóóra és a szökőkút, antigraffiti bevonat van a falakon, és a korlát is világítani fog. A lépcsősor azonban még szedhet áldozatokat, és a buszmegálló közepére helyezett kukák sem tűnnek túl praktikusnak. 
Vágólapra másolva!

És hol vannak a melósok? – kérdezte az egyik építőmunkás a másiktól, mikor megérkeztem a megújult Nyugati tér átadási ünnepségére és a mikrofonba egy hölgy éppen azt sorolta, ki fog felszólalni az eseményen.

Tarlós István gombának hívja a forgóórát Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kissé enerváltnak tűnő közönség Tarlós István beszédén melegíthetett be, aki többek között megemlítette, hogy a Fővárosi Önkormányzat a Tér_Köz nevű pályázaton keresztül közel háromszáz millió forinttal támogatta a felújítást.

A főpolgármester a tér egyik szimbolikus elemét,

a forgóórát következetesen gombának hívja, az újra üzemelő szökőkutat pedig vízjátéknak.

A VI. kerület vezetője, Hassay Zsófia a beszédét azzal kezdte, hogy a napokban egy facsemete mellett üldögélve a felújított térről elmélkedett, ahol szerinte a 19. század találkozik a 21. század stílusával.

A térkő uralma

A tér felújításáról eddig is sok mindent tudtunk, de most az is kiderült, hogy

  • hamarosan négy térfigyelő kamerát telepítenek ide,
  • a falak antigraffiti bevonatot kaptak,
  • zebrát akarnak a Bajcsy-Zsilinszky útra
  • és hogy, a lépcsősor korlátja, sőt a vízjáték is világítani fog esténként.

Ezek mellett a legfontosabb változás, hogy a bájosan lepukkant aluljáróba vezető lépcsősor rövidebb és keskenyebb lett. Mivel korábban a teret ez a bódékkal megspékelt képződmény uralta, ennek eltüntetésével most

a forgóóra körül szokatlanul nagy lett a szabad felület.

A lépcső nyílása körül és a tér széleihez növénykazettákat raktak le, ezekbe pedig több mint 1300 növényt telepítettek. Ezzel biztosan több lett a zöldfelület, mint amennyi korábban volt, de

a teret még így is a szürke és fehér színű térkő uralja.

Ugye, milyen nagy lett a tér? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Viszont ülőhelyből elég sok van. A növénykazetták szélén kialakított ülőfelületek és a padok mellett ugyanis a lépcsősor Skála áruház felöli részén is úgynevezett

ülőlépcsőt alakítottak ki.

Ennek fokai körülbelül 30-40 centiméteres távolságra vannak egymástól, tehát közlekedni nem igazán lehet rajta.

Korlát kéne

Miközben az ünnepség már túljutott a szalagvágáson, és egy négytagú fúvós zenekar játszott, egy bácsi bizonytalanul imbolygott a lépcsősor tetején, mire rájött, hogy az ülőlépcsőkön nem fog tudni lemenni.

– magyarázta pár perccel később egy idősebb hölgy is a barátnőjének, aki azzal nyugtázta a véleményt, hogy szerinte így elég sok dolguk lesz itt a mentőknek. A lépcsősor tetején ugyan van két pad, de ezek szerintük nem fogják meggátolni, hogy valaki leessen innen.

Vigyázzon a lépcső tetején! Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Eközben újabb körre indultam, hogy megszabaduljak a csikktől, mire visszaértem, az idős hölgy már az egyik kereskedelmi televízió riporterének fejtegette a problémát.

Ez láthatóan a kivitelező jelenlévő munkatársainak is feltűnt, így

az átadó végére egy hevenyészett kordont állítottak fel a lépcső tetejére.

Kuka a buszmegállóban

Miután a tömeg eloszlott, könnyebben át lehetett látni a felújított teret. Ekkorra már megszabadultam a csikktől, és tíz darab, hamutartóval kombinált kukát számoltam össze a téren. Ezeket azonban eléggé egyenetlenül helyezték ki, hiszen a forgóóra körül nem találtam, míg a tér széleinél kettesével rakták ki őket.

Újra üzemel majd a szökőkút, és világítani is fog Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ennél viszont sokkal nagyobb gondnak tűnt, hogy

a tér körúti oldalánál lévő buszmegálló közepére is leraktak kettő szemetest,

ami nem mondható túl praktikus megoldásnak.

Ugyan a Kőbánya felé tartó 9-es, illetve a Dél-Pest felé közlekedő éjszakai buszok megállóját a felújítás idejére áthelyezték a Váci út másik oldalára, a tábla már a régi helyen van, vagyis hamarosan újra itt fognak megállni a járatok.

Amikor eljöttem, éppen egy munkás esett neki csavarhúzóval a kukák rögzítésének, tehát vélhetően hamarosan ez a probléma is megoldódik.