Lázár: Lopnának a fideszesek is

Mezőgazdaság, földmunka, termőföld, agrártámogatás, traktor, szántás
Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonú mezőgazdasági cégeket azért kellett eladni Lázár János szerint, mert az állam nem tudott jól gazdálkodni. A kancelláriaminiszter szerint ha léteznének még ilyen vállalatok, azt a fideszes menedzsment is szétlopná.
Vágólapra másolva!

„Amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor a fideszes kormány van, akkor meg a fideszes menedzsment lopja szét” - ezt mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami tulajdonú mezőgazdasági cégekről. Ilyen cégek viszont szerinte már nincsenek. Így fogalmazott: „Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam.” Lázár János mondatairól először az ATV számolt be, a csatorna felvételt is készített arról, mit mondott a politikus.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának egyik ülésén beszélt erről.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában egyébként vannak még kisebb mezőgazdasági cégek, mint például az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségû Társaság. Ezek egy részét börtönök üzemeltetik.

A találkozó témája viszont az állami tulajdonban lévő termőföldek magántulajdonba adása volt.

A magyar állam úgy döntött, hogy azokat támogatja, akik hajlandók a magyar földet megművelni, a magyar földműveseket - mondta az MTI szerint a miniszter. Szerinte a kormány agrárpolitikájának lényege, hogy ők ne alkalmazottak, hanem tulajdonosok legyenek, ezért kell eladni az állami tulajdonban lévő földeket.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az ülésen részt vevő ellenzéki képviselők pártállástól függetlenül vitatták, hogy az állami földeket szükséges-e értékesíteni. Szerintük a földeladás csökkenti az állam mozgásterét, vagyonát. A Magyar Szocialista Párt képviselői az ülés után sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták: sok részlet még nem tisztázott, de

gyanítható, hogy lesznek visszásságok az értékesítés körül.

Szerintük a kormányon belüli feszültségek is láthatóvá váltak a földügyek miatt. Hozzátették, hogy a mostani ülésen választ kellett volna kapni arra, hogy miért kell hirtelen eladni az állami földeket. Erre azonban nem volt válasz - mondták.