Kezd kellemetlenné válni a Fidesznek a fóti botrány

Bartos Sándor Fót
Bartos Sándor Fót polgármesterével készül interjú a megyematricákkal kapcsolatban 2015 január 27.-én
Vágólapra másolva!
Egyre feszültebb a hangulat a fóti önkormányzatnál, Bartos Sándor fideszes polgármester mögül kezd kihátrálni a kormánypárti többségű képviselő-testület. Az önkormányzat által létrehozott ideiglenes vizsgálóbizottság szerint a polgármester is felelős azért, hogy Fót egymilliárd forintot bukott a csődbe ment Hungária Értékpapírral kötött szerződéssel. Az Origo információi szerint már a Fidesz központjából is leszóltak, hogy Bartos Sándor próbáljon meg kompromisszumot kötni.
Vágólapra másolva!

„Ez egy olyan jelentés, amelyet a politikai ellenfeleim szavaztak meg”– nyilatkozta az Origónak Bartos Sándor, Fót polgármestere. Arról kérdeztük, mit szól ahhoz az önkormányzati bizottsági részjelentéshez, amely szerint ő is felelős azért, hogy a város egymilliárd forintot bukott a Hungária Értékpapírral kötött szerződéssel.

Szerinte meg kell várni az Állami Számvevőszék vizsgálatának végét, azt lehet majd hitelesnek tekinteni. „A négytagú ideiglenes önkormányzati vizsgálóbizottság tagjai közül ketten is indultak ellenem a polgármesteri székért” – mondta Bartos Sándor.

Bartos Sándor azt mondta, ő maga is érzi, hogy

a fideszes többségű képviselő-testület már nem áll teljesen mögötte,

de ez nem veszi kedvét, továbbra is Fót városáért akar dolgozni. „Sokan csak addig tartják magukat fideszesnek, amíg a választásokon kell a támogatás, később azonban már elfelejtik, honnan jönnek” – utalt a párttársaira, akik szerinte lassítják a munkáját.

Bartos Sándor szerint a vizsgálóbizottságban korábbi ellenjelöltjei is ülnek Fotó: Polyák Attila - Origo

A mostani botrány a Hungária Értékpapír csődjével robbant ki, a képviselő-testület számára ugyanis csak akkor derült ki, hogy Fót városának egymilliárd forintját kezelte a brókercég. A pénzt ráadásul nem állampapírokba, hanem vállalati kötvényekbe helyezték, ami ellentétes a képviselő-testület felhatalmazásával. A nézeteltérés itt van a felek között: a bizottság ugyanis azt állítja, hogy

a polgármester olyan szerződést kötött, amely lehetővé tette a vállalati kötvényvásárlást is,

míg Bartos Sándor azt mondja, csalt a Hungária Értékpapír, ő csak állampapír vételére adott felhatalmazást. Az ideiglenes vizsgálóbizottság részjelentését kilencen támogatták a 11 fős testületben.

Egymilliárd forint úszhat el

Az ügy egyébként még az előző városvezetés idején indult, Cselőtei Erzsébet akkori polgármester ugyanis 500 millió forintot bízott a Hungária Értékpapírra, majd 2014 októberében Bartos Sándor szintén ekkora összeget utalt a brókercéghez. A polgármester azt állítja, hogy az önkormányzati rendelet felhatalmazása és a könyvvizsgáló támogató javaslata alapján döntött így. Pikáns részlete a vizsgálati jelentésnek, hogy az első 500 millió forint kezelésének lejártakor dönteni kellett volna annak megújításról vagy megszüntetésről, ez viszont nem történt meg. Bartos Sándor polgármester az Origónak azt mondta,

hogy nem kapott jelzést a pénzügyi vezetőtől, akinek szólnia kellett volna.

Emiatt viszont – a vizsgálóbizottsági jelentés szövege szerint – a szerződés határozatlan idejűvé vált, és elvesztette a tőke- és a hozamvédelmét is.

Egy korábbi Hungária Értékpapír-plakát Fotó: Bielik István - Origo

Akárkinek lesz is igaza, az egymilliárd forintnyi közpénz nagy része valószínűleg elúszott. Biró Zoltán (Fidesz) képviselő-testületi tag úgy tudja, hogy

legfeljebb néhány tízmilliót kaphat majd vissza a város.

A politikus szerint egyébként nem igaz, hogy lassítják a munkát, sőt, amennyire lehet, félretették ezt a konfliktust, és a különböző vizsgálatok eredményeire várnak. Az ügyet több oldalról is boncolják:

jelenleg vizsgálatot folytat az ÁSZ és a nyomozóhatóság is.

Takács István szocialista képviselő szerint egyértelműen nézetkülönbség van a polgármester és a képviselő-testület között, ezt szerinte az is erősíti, hogy Bartos Sándor a város pénzének befektetése előtt nem kért három versengő ajánlatot.

Független szakértői véleményre várnak

A képviselő-testület által létrehozott ideiglenes bizottság az elmúlt hónapokban független szakértőket is felkért volna, ám a polgármester három alkalommal nem írta alá az ehhez szükséges megbízási szerződést. Egy alkalommal pedig aláírta, de mire megtette, a szakértő visszamondta a megbízást.

A testület negyedjére is próbálkozik: az Origo információi szerint egy elismert, igazságügyi szakértőként is dolgozó szakember elvállta az ügy kivizsgálását. Bartos Sándor kedd délelőtt aláírta a megbízási szerződést, így öt napon belül elkészül a jelentés.

Fotó: Bielik István - Origo

Takács István szerint, ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a polgármester is felelős az ügyben, akkor mindenképpen lépnie kell a képviselő-testületnek. „Vagy munkaügyi pert kezdeményezünk ellene, vagy, ha a hűtlen kezelés vádja is megáll, akkor bíróságon kezdeményezzük Bartos Sándor tisztségétől való megfosztását” – mondta.

Az Origo megkereste a Fidesz sajtóosztályát is, hogy mi a véleményük a fóti Fidesz belső konfliktusairól, ám egyelőre nem kommentálták az ügyet. A városban azonban arról beszélnek, hogy a pártnak nem érdeke, hogy országos ügy legyen a dologból, ezért azt szeretnék, hogy helyben egyezzenek meg a felek. Ennek első lépése lehetett a polgármester keddi, a további vizsgálatot elősegítő lépése.