Vörösiszap-katasztrófa: A felelősök megnevezését követelték

Kolontár, 2015. október 4. A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott fáklyás felvonulás résztvevői Kolontáron 2015. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tudni akarják, hogy kik a felelősek a történtekért, akik a mai napig sincsenek megnevezve – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára vasárnap a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott kolontári megemlékezésen. Devecserben is megemlékeztek a tragikus eseményekről. 
Vágólapra másolva!

A felelősöket meg kell nevezni, folytatni az építkezést és minden esztendőben visszajönni, emlékezni – jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára vasárnap a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott kolontári megemlékezésen.

Kovács Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a katasztrófát követően

a kormány nagyon gyorsan cselekedett,

30 milliárd forintot költve a helyreállításra, amelyből megújulhatott a tárgyi és a természeti környezet.

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott fáklyás felvonulás résztvevői Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nehéz a békét helyreállítani

Minden igyekezet ellenére az érintettek lelki békéjét a legnehezebb helyreállítani, hiszen tudni akarják, hogy kik a felelősek a történtekért, akik a mai napig sincsenek megnevezve – fogalmazott az államtitkár.

Tíz ember meghalt, 286-an megsérültek,

4 ezer hektárt elöntött a vörösiszap, amelyből ezer hektáron mezőgazdasági termelés folyt – emlékeztetett Kovács Zoltán.

Fákylás vonulás

Tili Károly, Kolontár független polgármestere arról beszélt, hogy az évforduló elsősorban a település kilenc halottjára emlékeznek. Felidézte azt is, hogy milyen sok segítséget, együttérzést tapasztaltak a kolontáriak a katasztrófát követően.

A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott.

A szomszédos Devecserben, a Makovecz parkban a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét hallgatták meg az emlékezők, majd az ökumenikus istentiszteletet követően

fáklyás menet indul az Emlékparkba a Rotary-házhoz,

ahol Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere mond beszédet.

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulójának dátumára emlékeztető installáció Kolontáron Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tíz halálos áldozat

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult.