Orbán: politikusok is becsapják a migránsokat

KOPACZ, Ewa; Orbán Viktor; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav
Prága, 2015. szeptember 4. Ewa Kopacz lengyel kormányfő beszél (b2), mellette Robert Fico szlovák (b), Bohuslav Sobotka cseh (j2) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) a visegrádi országok kormányfőinek migrációs válságról tartott csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Prágában 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A V4-országok vezetői továbbra is elutasítják a menekültek kötelező befogadási kvótáit, mert szerintük az nem oldja meg a helyzetet. Orbán Viktor szerint a menekülteket becsapják az embercsempészek és néhány európai politikus is. 
Vágólapra másolva!

Csehország, Lengyelország és Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomásra való tekintettel - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a péntek délután kezdődött rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó után.

A V4-országok vezetői továbbra is elutasítják a kvótarendszert Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ewa Kopacz lengyel kormányfő a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy

országa az európai szolidaritás mögött áll, és nem fordít hátat európai partnereinek, sem pedig azoknak, akik életüket kockáztatva jutnak el Európába.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a közösen elfogadott dokumentumban fájdalmát fejezte ki a migrációs hullám áldozatai felett, és síkra szállt amellett, hogy

a menekültek problémáit ott rendezzék, ahol azok keletkeztek.

Ugyanakkor szükségesnek tartják, hogy megerősítsék a schengeni övezet külső határainak védelmét is.

A kormányfők ismételten elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, ahogy azt Brüsszel javasolta, mert szerintük azok nem oldanának meg semmit.

- mondta Orbán Viktor a V4-találkozót követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: ha védjük a határokat, az a baj, ha nem, az a baj!

- hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Nem világos, tudják-e garantálni az emberek biztonságát. Mi, a V4-államok vezetői erre egyértelműen igennel válaszoltunk.

- mondta Orbán Viktor.

Hozzánk kétszer többen jönnek

Az európai szolidaritásból Magyarország veszi ki a legnagyobb részt - mondta egy kérdésre Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint hazánkba kétszer annyian érkeznek, mint Olaszországba vagy Görögországba.

- mondta Orbán Viktor. Szerinte néhányan azzal hitegetik a menekülteket, hogy befogadják őket, de vízumot nem adnak nekik. Enélkül pedig a határ átlépése bűncselekménynek számít.

A kérdés az: hogyan oldhatjuk meg a helyzetet? - mondta a magyar miniszterelnök, aki utalt arra is, hogy ezekben a percekben is migránsok gyalogolnak az M1-esen az osztrák határ felé. Hozzátette, hogy ebben az ügyben most is várják az osztrák kormány álláspontját.

Orbán Viktor a tájékoztató végén megköszönte szlovák és cseh kollégájának, hogy a két ország egy vasúti korridort hozna létre a Németországba tartó migránsoknak.