Nagyszentjánosban már nem tiltakoznak a menekültek

bicske menekültek szeptember 3.
Vágólapra másolva!
Először az éhségsztrájkot adta fel, majd végül buszra szállt a Győrhöz közeli Szentjános vasútállomásán rekedt 39, zömében szír menekült. A buszok Győrbe, majd onnan a vámosszabadi menekülttáborba vitték őket.
Vágólapra másolva!

Békésen, ellenállás nélkül szállt fel a Győrbe tartó buszra az utoljára Nagyszentjánosban rekedt 39 menekült hajnalban - mondta az Origónak Friderics Cecília, a falu polgármestere. Ő úgy tudja, hogy a busz a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) győri irodájába vitte őket. A menekültek tíz órát voltak az állomáson, mert nem menekülttáborba, hanem Németországba akartak menni. Az MTI azt írja, hogy többen a Münchenig érvényes vonatjegyüket is megmutatták a rendőröknek, és nem értették, miért nem engedik tovább őket.

A menekülteket azután szállították le a vonatról, hogy a Keleti pályaudvaron két nap után megengedték nekik a rendőrök, hogy felszálljanak a vonatokra.

A menekültek megrohamozták a szerelvényeket, mert azt gondolták, hogy mehetnek Németországba, de Bicskén, Győrben és Nagyszentjánoson a rendőrök megállították a járatokat, hogy a menekülteket a közeli menekülttáborokba szállítsák. A bicskei állomáson még ma reggel is tüntettek a vonaton éjszakázó menekültek.

Bicskén nem akarnak leszállni a vonatról Fotó: Polyák Attila - Origo

Nagyszentjános polgármestere az Origónak azt is elmondta, hogy hajnalra feladták az éhségsztrájkot a falu vasútállomásán rekedt menekültek, és elfogadtak szendvicseket.

A település lakói élelmiszert, a hidegre való tekintettel pedig pokrócokat is felajánlottak.

A polgármester úgy tudja, hogy Győrből a vámosszabadi menekülttáborba vitték a migránsokat.

Nagyszentjánosban tegnap délután nagyjából száz menekültet szállított le a rendőrség csütörtök délután, többségüket azonnal elvitték Győrbe. A hajnalig kitartó 39 ember elszállítása után nem maradt menekült a falu vasútállomásán - mondta a polgármester.