Osztrák és szlovák vonattal juthat el Németországba

Keleti menekültek
Keleti Menekültek
Vágólapra másolva!
A MÁV a menekülthelyzet miatt Budapestről közvetlenül nem indít vonatokat Nyugat-Európába. Arról ugyanakkor, hogy az országhatártól, hogyan lehet továbbutazni Nyugat-Európába már meglehetősen zavarosak a magyarázatok. A negyven eurónál olcsóbb jegyeket azonnal visszaváltják a pénztárakban. 
Vágólapra másolva!

A vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonsága érdekében döntött a MÁV Zrt. a Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatok felfüggesztése mellett - hangzott el a vasúttársaság délutáni sajtótájékoztatóján, a Keleti pályaudvaron.

A vasúttársaság szerint voltak, akik felvásárolták az olcsóbb, turista jegyeket és az érvényességi időt átírva, felárral próbálták továbbadni azokat a menekülteknek, ezért szigorította a MÁV a nemzetközijegy-vásárlás feltételeit.

A 40 eurónál olcsóbb Nyugat-Európába szóló vonatjegyeket visszaváltják a pénztárakban. Az ennél drágább jegyek esetében ragaszkodnak a menetjegy-megtérítési kérelem beadásához.

Keleti Menekültek Forrás: Csanádi Márton - Origo

A Keleti pályaudvar megnyitásáról nem a vasúttársaság, hanem a rendőrség döntött

- közöle Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dávid ilona a sajtótájékoztatón azt mondta, az, aki Németországba szeretne eljutni vasúttal, annak két lehetősége van:

  • vagy elutazik egy belföldi járattal Hegyeshalomig, itt átsétál a határon Nickeldorfsba, ahol felszállhat egy osztrák vonatra,
  • vagy Esztergomba vonatozik el és átmegy Párkányba, ahonnan a szlovák vasúttársaság indít járatok Prágán keresztül.

A Google Maps szerint az előbbi egy 2 kilométeres, körülbelül félórás séta, míg az esztergomi és a párkányi vasútállomás hét kilométerre, vagyis

körülbelül másfél órányi gyaloglásra van egymástól.

Sétálunk, vagy átszállunk?

Ennek ellentmond az az információ, ami a MÁV honlapján szerepel, illetve amit egyik olvasónk kapott. E szerint a nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják, vagyis nem kell átsétálni a határon, egyyzserűen Budaepstről egy belföldi vonattal kell utazni a határig. Ott pedig át kell szállni a nemzetközi vonatra.

Az Ausztriába tartó nemzetközi vonatok Hegyeshalomból indulnak és oda érkeznek. Az északi irányban, Szlovákián és Csehországon keresztül Nyugat-Európába tartó járatok Szobról indulnak és oda is érkeznek.