Félezer menekült lehet még a bicskei vonaton

menekültek bicske
Besötétedett
Vágólapra másolva!
A menekülteket meggyőzéssel szeretnék rávenni az együttműködésre - hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Passzív ellenállásban vannak

A MÁV felfüggesztette a Nyugat-Európába induló nemzetközi vonatok közlekedését. A menekültek által elfoglalt szerelvényt, amely most is Bicskén áll, ellenőrzés alá vette a rendőrség.

- mondta Balázs László rendőr ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője. Ha együttműködőek lesznek és leszállnak a vonatról, akkor a befogadó állomáson helyezik el, az igazoltatás után pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak adja át őket.

Ötszázan lehettek még csütörtök este a bicskei állomáson veszteglő vonaton Fotó: Polyák Attila - Origo

Amennyiben nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Utóbbi akár kitoloncolással is járhat - mondta Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese

A közbiztonság a cél

Balázs László azt mondta, 160 ezren lépték át eddig úgy a határt, hogy a hatóságok nem ismerik a személyazonosságukat, az illegális bevándorlást biztonsági kockázatnak tekintik, amely ellen hatékonyan fellépnek. Ez azt jelenti, hogy előállítják őket, felveszik a személyes adataikat, lefotózzák őket és felvezetik az adatokat a nyilvántartási rendszerekbe. Ha menedékkérelmet terjesztenek elő, akkor átadják őket a bevándorlásügyi hivatalnak.

Ezért van szükség a rendőrség közterületi jelenlétére, például a pályaudvarokon: a közbiztonságot és a vasúti közlekedés biztonságát garantálják" - tette hozzá az ezredes. A menekültek nyitott befogadó állomásaikon élelmiszert, egészségügyi ellátást és tisztálkodási lehetőséget kapnak.