Orbán–Schulz-sajtótájékoztató a migránskérdésről Brüsszelben

SCHULZ, Martin; Orbán Viktor
Brüsszel, 2015. szeptember 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben, az EP épületében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
A német politikus szerint nem lehet egyedi megoldásokkal rendezni a menekültválságot. Martin Schulz úgy véli, ha az unióban a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot vezetnének be, Magyarország jobb helyzetben lenne. Orbán Viktor szerint az, ami most történik, szégyen. A kormányfő azt mondta, senki sem akar Magyarországon maradni, Németországba tartanak, a mi dolgunk, hogy regisztráljuk őket.
Vágólapra másolva!

Egy hete maradt Magyarországnak, hogy a menekülteket felkészítse a jogi változásokra - mondta Orbán Viktor a Martin Schulzcal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor Brüsszelben, az EP épületében Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Egy kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök megismételte, hogy senki nem hagyhatja el Magyarországot regisztráció nélkül. Szerinte ez nem egy EU-s probléma, hanem Németország problémája.

Senki nem akar Magyarországon maradni, Németországba tartanak. A mi dolgunk, hogy regisztráljuk őket - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szóba kerül majd a már regisztrált menekültek ügyének felgyorsítása is, mert a válság megoldására közösen kell megtalálni a megoldást – tette hozzá Schulz.

Schengen veszélyben van

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva elismerte, a schengeni rendszer veszélyben van.

– jelentette ki a kormányfő, aki megerősítette: Magyarország számára a határőrizet az elsődleges. Megismételte azt is, hogy a schengeni megállapodás feltételül szabja a menekültek számára a regisztrációt, mint mondta, ez nem a magyar kormány döntése.

– figyelmeztetett a miniszterelnök.

Schulz azt húzta alá, hogy a menekültek alapvető emberi jogai nem sérülhetnek, de a legális bevándorlást kell előtérbe helyezni.

Közös megoldás kell a menekültválságra az uniós vezetők szerint, erről tárgyalnak most Brüsszelben Fotó: Csanádi Márton - Origo

Akik a háború elől menekülnek, azoknak szükségük van a segítségünkre, a védelmünkre – mondta Orbán Viktor, és hangsúlyozta, úgy látja, Európa döntő kihívás előtt áll, és széteshet az unió, ha erre a kihívásra nem tud reagálni.

Nem tárhatjuk ki a karunkat

Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: nem tárhatjuk ki a karunkat, nem mondhatjuk, hogy gyertek csak.

– hangsúlyozta a magyar kormányfő, aki nem érti, hogy a menekültek miért nem maradnak a biztonságos Törökországban. „A családoknak, gyerekeknek is sokkal jobb lenne, ha egy biztonságos országban maradnának” – mondta a kormányfő, aki úgy fogalmazott,

morálisan azzal mutatjuk ki leginkább az emberségünket mi, akik a határokat védjük, ha megpróbáljuk megőrizni az értékeinket.

Hétmillió euró Jordániának

Ezek a történetek mindennap megérintenek, ezért kell megtalálnunk a megoldást – mondta Martin Schulz. Hozzátette: a tagországok hétmilliárd eurós összegről állapodtak meg, amit Jordániának és más országoknak adnak. Szerinte ugyanis az emberek azért indulnak el innen Európa felé, mert itt nincs meg a megfelelő pénz az ellátásukra.