Megrohamozták a menekültek a vonatokat a Keletiben

menekültválság, migránsok, Keleti pályaudvar menekültek
2015.09.03. Budapest, Keleti pályaudvar
Vágólapra másolva!
Reggel több ezer menekült tódult be a Keleti pályaudvarra azt követően, hogy ismét megnyitották az utasok előtt. Lőcsei Virág, a MÁV sajtószóvivője azt közölte, hogy a vasúttársaság egyetlen közvetlen nyugat-európai járatot sem indít el Budapestről, de Győrből, Szobról vagy Hegyeshalomról elérhető Nyugat-Európa. Valamivel 11 óra után két vonat is elindult Sopron irányába, tudósítónk az egyiken rajta van. 
Vágólapra másolva!

Bicskéig jutottak

Jelenleg Bicskén vesztegel az a vonat, amely délelőt indult el a Keleti pályaudvarról. A szerelvényre rengeteg migráns tódult fel, miután a rendőrök beengedték őket a pályaudvarra. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy zsákutcába kerültek: az MTI tudósítója azt jelentette, hogy a migránsokat buszokra próbálják terelni, hogy elszállítsák őket a bicskei befogadó állomásra.

Közben a Keleti pályaudvarról egy újabb szerelvény futott ki, tudósítónk szerint azonban a migránsok már tudhatják, hogy ezekkel a szerelvényekkel nem fognak eljutni a céljukhoz, így sokan leszálltak a szerelvényekre.

Elindult a vonat Sopronba

Egy másik vonat szintén Sopron felé tart, ám annak a második fele Szombathelyig közlekedik. Az a rész is tele van menekültekkel, akiknek valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogy Csornán majd lekapcsolják őket.

Kollégánk együtt utazik a bevándorlókkal, akik GPS segítségével próbálják megállapítani, hogy merre tart a vonat. Az első két vagont fenntartották a magyar utasoknak. Kelenföldön már megállt a vonat, ott azonban nem voltak migráns felszállók.

Újabb vonatot rohantak meg

Újabb szerelvény érkezett a Keletibe pár perccel fél 1 előtt. Egymást taposva, a gyerekeket és a csomagokat rángatva próbáltak feljutni rá a menekültek. Az Origo úgy tudja, hogy ez is Győrbe indul. A rendőrök nem léptek közbe, csak arra ügyeltek, nehoy a tolató szerelvény alá kerüljön valaki. Miután tele lett a szerelvény, viszonylagom nyugalom lett a peronon. A tömeg nem csökkent, a pályaudvar elől jönnek be az épületbe az újabb menekültek.

Reggel óta tömegnyomor a Keletiben

Körülbelül 1500 menekült van a Keleti pályaudvar csarnokában, miután csütörtök reggel megnyitották a pályaudvart – jelentette a helyszínről az Origo tudósítója. A 8-as peron mellett felállt egy rendőrsorfal, akik később esetleg segíthetnek a bevándorlóknak abban, hogy felszálljanak a vonatokra.

Tudósítónk elmondta, a menekültek nagy része a Sopronba induló vonatra nyomult föl, de azt nem lehetett tudni, hogy mikor indul. Egy MÁV-alkalmazottól munkatársunk azt hallotta, hogy a mai napon csak két vonat megy majd Hegyeshalom irányába.

Nem tudják, mi vár rájuk, a többségnek Németországba szól a jegye

Egy két napja a Keleti pályaudvarnál lévő afgán férfi azt mondta, hogy azt sem tudják, Sopronban mi vár rájuk, nekik ugyanis Németországba szóló jegyük van. A helyzet feszült, a migránsok egymással is veszekednek.

Közben a bécsi rendőrkapitány közölte, hogy ellenőrzés és regisztráció nélkül továbbengedik az osztrák fővárosba érkező menekülteket. Gerhard Pürstl az intézkedést azzal indokolta, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem tudják megállapítani a személyazonosságukat, és őrizetbe venni sem tudják őket.

Illegális bevándorlók egy Győrbe tartó vonaton Fotó: Polyák Attila - Origo

Bécsbe csak Hegyeshalomról lehet eljutni

A Mávinform tájékoztatása szerint, aki Bécsbe szeretne eljutni, annak Hegyeshalomig kell elmennie, mivel csak ott tudnak felszállni az osztrák fővárosba tartó szerelvényre. Aki Pozsonyba szeretne menni, annak először Szobra kell eljutnia.

Nem indítanak

Csütörtök reggel a MÁV a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött úgy, hogy

nem indítja el a Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait.

Lőcsei Virág, a társaság szóvivője az Origónak azt mondta, ez érinti a Pozsonyba és Prágába induló szerelvényeket is. Természetesen Győrben és Hegyeshalomnál át lehet szállni a Nyugat-Európába induló járatokra – mondta a szóvivő.

Egy Sopronba közlekedő vonatra próbálnak felszállni a menekültek Fotó: Csanádi Márton - Origo

Lőcsei Virág arról is beszélt portálunknak, hogy a Keleti pályaudvaron megszüntettek mindenfajta korlátozást, így a bevándorlók is megközelíthetik a peronokat. A társaság azt is közölte, a nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

A menekültek nagy része a 8-as peronra nyomult be Fotó: Polyák Attila - Origo

Betódultak a pályaudvarra

A köztévé tudósítása szerint a Keleti pályaudvaron

a rendőrök folyamatosan eltűntek a bejáratok elől, de később megjelent pár egyenruhás.

Ezután a migránsok betódultak a pályaudvarra, és megpróbáltak felszállni a vonatokra, azonban Nyugat-Európába közvetlenül biztosan nem tudnak eljutni. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak.

A MÁV nem indít Budapestről közvetlen járatokat Nyugat-Európába Fotó: Polyák Attila - Origo

Fürtökben lógnak az emberek

A csarnokban a 8. vágányon áll egy GYSEV-szerelvény, amelynek elején egy

olyan mozdony áll, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik,

és német zászló is látszik rajta. A migránsok erre a szerelvényre nyomultak fel, már teljesen megtöltötték, és akinek már nem jutott hely, azok fürtökben lógnak a kocsik lépcsőjén.

A rendőrök nagy része elhagyta a Keleti pályaudvart Fotó: Polyák Attila - Origo

A vonat melletti peront is teljesen megtöltik a migránsok. A vasúti kocsik oldalán Sopron–Győr iránytábla szerepel, de a vasúti tájékoztató rendszerben nincs jele annak, hogy a vonat milyen célállomás felé és mikor indul el. Az MTI tudósítójának a migránsok azt mondták,

azt hiszik, ez a szerelvény elviszi őket Nyugat-Európába.

A Keletiből csak a magyar határig lehet eljutni Fotó: Csanádi Márton - Origo

Nem tudják

A Hír Televízió képei szerint a menekültek a Keleti pályaudvaron háborús jeleneteket idéző módon próbálnak felszállni a vonatokra. A menekültek nagy része nem tudja, hogy minden nemzetközi járatot töröltek. A 7-es és a 8-as peron közé zsúfolódott több ezer menekült.

Egyetlen rendőr sincsen a helyszínen

– mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója.

Győrbe el lehet jutni

Váczi Viktor, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője arról beszélt,

jelenleg Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni

külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról.

Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek – tette hozzá.

Sokan lesátoroztak szerdán a Keletinél Fotó: Polyák Attila - Origo

A MÁV Direktnél nem tudták

Az Origo munkatársa csütörtök reggel felhívta a MÁV Direktet, hogy adjanak tájékoztatást arról, pontosan mely vonatokat érinti a leállítás. A társaságnál azt mondták, hogy csak annyit tudnak, amennyi a reggeli közleményben szerepelt.

Úgy tudjuk, hogy a Prágából érkező vonatot Vácnál megállították. Ebből arra lehet következtetni, hogy Vácon lehet egy olyan pont, ahonnan a későbbiekben vasúton el lehet majd érni Pozsonyt és Prágát.

Sértette a jogszabályokat

Bár a hivatalos közlemény szerint a MÁV „a vasúti közlekedés biztonsága érdekében” állította le Budapest és Nyugat-Európa között a vonatokat, az Origo információi szerint más ok is szerepet játszott.

A kedden bevezetett intézkedés ugyanis több ponton is sértette a hatályos szabályokat. Onnantól ugyanis kettőnél több(!) jegyet csak megfelelő úti okmány bemutatása után adtak ki, ami a menekültek esetén érvényes schengeni vízumot jelentene.

A pénztárosok ezután feljegyezték a jegyre a vásárló dokumentumának számát (például a magyar utas személyi igazolványának azonosítóját), vagyis a nem névre szóló jegyet névre szólóvá alakították, ami szabálytalan.

A vasútnak kártérítési felelőssége is van ezekkel az utasokkal szemben, illetve a hasonló esetekben. Úgy tudjuk, egy felsővezetői értekezleten ebből a csapdahelyzetből (is) menekült a MÁV a gordiuszi csomó átvágásával:

ha nem indul a vonat, nem lesz probléma a jeggyel.

A MÁV mint embercsempész

Egy szakértő azt mondta az Origónak, a MÁV egyébként sem volt a helyzet magaslatán. A például Münchenbe jegyet kérő menekültek zömének korántsem a legolcsóbb jegyet adták. Egy salzburgi kirándulójegy és egy Salzburg–München egyirányú menetjegy mintegy harmadával olcsóbb lett volna, vagyis a vasút felárral fuvarozta a migránsokat, akárcsak az embercsempészek.

Egyelőre óriási a káosz a Keleti pályaudvaron Fotó: Csanádi Márton - Origo

Nem ürítették ki a Keletit

Mint arról az Origo is beszámolt, a jelentős rendőri készültség ellenére a hatóságok mégsem kezdték el szerda éjjel a táborokba szállítani a Keleti pályaudvarnál lévő több ezer menekültet. Az éjszaka hátralevő része nyugodtan telt.

Szerdán reggel a Kőbánya-Kispest vasútállomáson is tüntetett néhány menekült, akik a Kiskunhalasról érkező szerelvényről leszállva nem akartak továbbutazni Debrecenbe. Úgy tudjuk, az éjszakát ők is a peronon töltötték.

Ha Ön a helyszínen tartózkodik, akkor küldjön képet az Origónak!