Embercsempészek elleni akciót tartottak Csongrádban

menekültek migránsok
Röszke, 2015. szeptember 3. Rendőrök vizsgálják át egy magyar embercsempész autóját az M5-ös autópálya röszkei pihenőjében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Összehangolt embercsempész-elleni akciót tartottak csütörtökön hajnalban, Csongrád megyében. Huszonhat embert állítottak elő, volt, aki nem tudta, hogyan kerültek az utasok az autójába.
Vágólapra másolva!

Mintegy kétszáz rendőr részvételével tartottak összehangolt akciót az embercsempészet ellen csütörtökre virradóra Csongrád megyében - tapasztalta több helyszínen az MTI tudósítója.

A razzia során a megyei főkapitányság tájékoztatása szerint reggel hét óráig

egy szerb és 25 magyar állampolgárt állítottak elő, akik autójukban migránsokat szállítottak.

A rendőrök 184 határsértőt fogtak el a járművekben, többségük szír állampolgárnak vallotta magát, az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán ellenőrző-áteresztő pontot alakítottak ki, és a sztrádán haladó minden járművet megállítottak.

Rendőrök vizsgálják át egy magyar embercsempész autóját a röszkei pihenőben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanús gépkocsikat a szatymazi pihenőhelyre terelték, ahol azokat tüzetesen átvizsgálták. Néhány perc alatt hat embercsempészt fogtak el, ők több mint 50 határsértőt szállítottak volna az ország belseje felé.

A járművek többsége magyar rendszámú volt, de akadt német és bolgár autó is.

Volt olyan egyterű, melybe a csempész tizenhat határsértőt zsúfolt be. A rendőrök a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket lefoglalták. Az akció hírére az ellenőrző pont előtt a sofőrök és a migránsok több autóból is kiugráltak, és a járművet az úton hagyva menekültek el a helyszínről.

Nem tudta, hogy kerültek az autóba

A razzia az autópálya röszkei pihenőhelyén folytatódott, itt a rendőrök sorban igazoltatták a feltehetően utasokra várakozó férfiakat, és két embercsempészt is elfogtak. Egy szerb férfi határsértőkkel teli autójával akart kihajtani a parkolóból, amikor megállították. Egy magyar embercsempészt pedig az autójához visszaérkezve fogtak el a rendőrök. A járműben két, magát szír állampolgárnak valló férfi ült, poggyászuk a csomagtartóban volt.

A sofőr azt állította, fogalma sincs, hogyan kerültek az utasok a kocsiba.

A járművet átvizsgálva a rendőrök két kést, egy baseballütőt, több fecskendőt és kábítószergyanús anyagot találtak, amelynél a gyorsteszt amfetamint mutatott ki.

184 menekült utazott a járművekben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A sztráda határ felé vezető oldalán lévő pihenőhelyen a rendőrök csaknem hatvan üres autót ellenőriztek. Az embercsempészek Magyarországra érve általában az itt leállított gépkocsikat - amelyek többsége egyterű, hétszemélyes autó - használják a zöldhatáron átkísért migránsok továbbszállítására.

Az átvizsgált járművek jó része nyitva volt, benne a kulccsal, és három olyan is akadt, melyet hamis külföldi rendszámmal próbáltak álcázni. A nyitott autókat a rendőrség folyamatosan elszállítja a benzinkúttól.