Prőhle Gergely: Kicsit olyan ez, mint a fal leomlásakor

Migráns Menekült Bevándorló Keleti tüntetés Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti páylaudvaron. A jegyeket hiába vették meg, a hatóságok nem engedik fel őket a szerelvényre. A keletit kiürítették, a migránsok spontán tünteté
Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti páylaudvaron. A jegyeket hiába vették meg, a hatóságok nem engedik fel őket a szerelvényre. A keletit kiürítették, a migránsok spontán tüntetésbe kezdtek
Vágólapra másolva!
A berlini fal leomlása körüli félreértésre emlékezteti a mostani menekülthelyzet a magyar külügyi tárca helyettes államtitkárát. Prőhle Gergely Magyarország hozzáállásáról azt mondta, "nem lehet érvként felhozni ellenünk, hogy schengeni országként komolyan vesszük a szerepünket."
Vágólapra másolva!

Ez egy kicsit olyan, mint a fal leomlásakor - mondta Prőhle Gergely a Süddeutsche Zeitung című liberális német lapnak. Az interjúban a külügyi tárca helyettes államtitkára arra a kérdésre, hogy miért huny szemet a rendőrség Budapesten, amikor menekültek ezrei ugranak fel a nyugatra tartó vonatokra, elmondta, ez a berlini fal leomlásakor történt "Schabowski-féle" félreértésre emlékezteti.

Nem úgy gondolták '89-ben

"Ő sem úgy gondolta, hogy a falat még azon az éjszakán megnyitják" - mondta a helyettes államtitkár.
A Német Szocialista Egységpárt központi bizottságának titkára, Günter Schabowski 1989. november 9-én este a keletnémet televízióban jelentette be a határok, így a Nyugat-Berlinbe vezető átkelőhelyek megnyitását.

Prőhle Gergelyt a berlini fal leomlása körüli félreértésre emlékezteti a helyzet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az intézkedést ugyan csak másnaptól és rendőri engedélyhez kötve tervezték bevezetni, de Schabowski egy kérdésre azt válaszolta, hogy az azonnal hatályos. A tömeg még az adás alatt megindult a határátkelőhelyekhez, és lebontotta a berlini falat. Prőhle erre mondta, hogy nyilván Angela Merkel német kancellár sem úgy gondolta, hogy minden szíriait befogadnak Németországban.

A rendőrök is félreérthették

A menekültek viszont ezt szó szerint értették, a magyar rendőrség pedig úgy értelmezte a helyzetet, hogy a menekültek felszállhatnak a vonatokra - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti pályaudvaron Fotó: Polyák Attila - Origo

A határzárról azt mondta, hogy az nem a menekültek, hanem az embercsempészek elriasztását szolgálja. Jelezte azt is: "az állami szuverenitás része, hogy tudni akarjuk, ki lép be az országunkba".

- mondta Prőhle Gergely arra a kérdésre, hogy miért a sok erőfeszítés, amikor Magyarország tudja, hogy a legtöbb menekült továbbutazik. Hozzátette, hogy

a menekültek nagyjából 4 százaléka Magyarországon marad,

és a kormányzat aggódik a társadalom teherbíró képessége miatt.