Rendőrsorfal és tüntetés a Keletinél

menekültek, migránsok, Keleti pálayaudvar
2015.09.01.
Vágólapra másolva!
Kedden reggel ideiglenesen lezárták a rendőrök a Keleti pályaudvart, és kiürítették az épületet. A bécsi és müncheni railjetre váró menekültek demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A szerelvények egyórás késéssel indultak el, de migránsok nélkül.
Vágólapra másolva!

Hétfőn megnyílt az út a menekültek előtt Németország felé, ám hirtelen annyian akartak jegyet váltani a müncheni railjetre, hogy a rendőröknek kellett kordában tartaniuk a tömeget. Kedd reggelre annyira megtelt a Keleti pályaudvar, hogy kezelhetetlenné vált a helyzet. Egy önkéntes azt mondta az Origónak, hogy azért nem indult el a szerelvény, mert "még a vonat alatt is migránsok voltak". Akik feljutottak a szerelvényre, már könnyebb helyzetben voltak – legalábbis azokhoz képest, akik a pályaudvar bejáratánál, illetve az utastájékoztató kijelző alatt zsúfolódtak össze, hiszen a két menekültcsoport között kordon és több tucat rendőr igyekezett megakadályozni, hogy mindenki egyszerre nyomuljon be a peronra.

Vonatra várnak Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek teljesen elfoglalták a peront, ezért az egyik érkező vonatról nem is tudtak leszállni az utasok oda, hanem a rendőrök segítségével a síneken tudták elhagyni a vonatot. 9 óra körül hangosbemondón közölték a tömeggel, hogy a pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat, és mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót, a főbejáratnál is sorfalat álltak, és tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat.

Menekültek a Keleti pályaudvar előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Keleti pályaudvar kiürítése közben spontán demonstrációba kezdtek a menekültek. Jelszavakat skandálva követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálta kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérték ki az épület elé. Az épület előtt jegyüket lobogtató menekültek követelték, hogy vonatra szállhassanak.

Germany! Germany! Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek közül néhányan azzal próbálják nyugtatni társaikat, hogy üljenek le, és nyugodtan várakozzanak.

Több száz menekült skandálta azt, hogy "We would go!" Fotó: Polyák Attila - Origo

A Keleti pályaudvar 10:05-től nyitott ki ismét, 75 perces késéssel a Kassáról érkező vonat érkezett be elsőként. Az oldalsó bejáratokon lehetett bemenni az épületbe, de csak azokat engedték be a rendőrök, akiknek útlevelük vagy személyi igazolványuk és érvényes vonatjegyük volt.

Elindult a railjet

Egyórás késéssel, migránsok nélkül indult el 10:45-kor a Keleti pályaudvarról Bécsbe tartó railjet. A migránsokat sem a müncheni, sem a bécsi vonatra nem engedték fel.

Rendőrök, igazoltatások a belvárosban

Fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya a főváros több kerületében. Az intézkedés a VI., VII., VIII., X. és XIV. kerületeket érinti. A szeptember 7-én éjfélig tartó intézkedés során igazoltathatnak, a ruházatot, a járműveket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. A rendőrség közleménye nem tér ki arra, hogy miért ebben az öt kerületben rendeltek el fokozott ellenőrzéseket.

Kelenföldön is sok a rendőr

Még a Keleti pályaudvar lezárása előtt sok rendőr érkezett a Kelenföldi pályaudvarhoz. A pályaudvarnál sok migráns várakozott, de távolról sem annyi, mint a Keletinél. A Nyugati pályaudvart az erről szóló egyes hírekkel ellentétben nem zárták le. A pályaudvaron a vonatok 40-50 perces késésekkel jártak, nem voltak tömegesen sem migránsok, sem pedig rendőrök.

Hende Csaba, Lázár János és Trócsányi László a bizottsági ülésen Forrás: MTISoós Lajos

Bizottsági ülések, politikai nagyüzem

Nyílt ülésen tárgyalt a menekülthelyzetről az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottsága. Az együttes ülésen több mint húsz állami vezető jelent meg, hogy a déli határszakasz védelmével kapcsolatos intézkedésekről tájékozódjon.

Nem vetnek be fegyveres katonákat fegyvertelen tömeg ellen

– mondta a tervezett törvénymódosításokról Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés migránsügyben tartott összevont bizottsági ülésén. Ugyanitt Lázár János miniszter további milliós tömeg érkezéséről beszélt.

Válsághelyzet van

Trócsányi László igazságügyi miniszter közlése szerint már Európa több vezető politikusa is elismerte, hogy a tömeges bevándorlás nyomán válsághelyzet alakult ki. A tárcavezető kiemelte: nem szabad elvitatni Európa felelősségét a migránsokat kibocsátó országokban kialakult helyzetért. Fontos lenne, hogy az Európai Unió azokban az országokban is legyen jelen, ahol a probléma ered – értékelte.

Menekültek ezrei a bécsi Westbahnhofon

A bécsi Westbahnhof pályaudvarra 3650 menekült érkezett hétfőn Magyarországról, a nagy részük már továbbutazott Németország felé, mindössze hat afganisztáni állampolgár kért menedékkérelmet az osztrák fővárosban. A vasútállomásra éjfélkor futott be az utolsó vonat Magyarországról. A vonatról leszálló menekülteket nem ellenőrizték, az osztrák rendőrség szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem lehetséges a teljes ellenőrzés.

Átutazóban Forrás: AFP/Joe Klamar

1500 és 2000 közé tehető azoknak a száma, akik a salzburgi pályaudvaron éjszakáztak, mert már nem volt több vasúti csatlakozás Németország felé. Kedd kora reggelre többségük elhagyta a várost, összesen hárman kértek ott menekültjogot. Az osztrák rendőrség azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra.

Bajorország nem küldi vissza a menekülteket

Nem küldik vissza a bajorok a Magyarországról vonattal érkezett, még nem regisztrált menedékkérőket. A müncheni vezetés ugyanakkor kapcsolatba lép a magyar kormánnyal, hogy tisztázza a helyzetet.

4300 forintba kerül egy menekült ellátása

Pintér Sándor belügyminiszter azt írta Apáti István és Kárpát Dániel jobbikos képviselőknek, hogy naponta 4300 forintba került egy menekült.

Az államtitkár elégedett

A Magyarországra érkező illegális bevándorlók döntő többsége Németországba utazik tovább, ezért a referenciapont nekünk Németország: ha ők elismerően nyilatkoznak a munkánkról, az nagyon pozitív jel – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Tíz kilométeres torlódás az M1-esen

Az M1-es autópályán Hegyeshalom előtt az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt alakult ki 10 km-es torlódás. Ausztria hétfőn kezdte átvizsgálni az országba belépő járműveket, akkor a rendőrségi kontroll miatt 30 km-es sor alakult ki az M1-esen.