A tűzoltók miatt elmaradt a tüntetés Bősön

Falunapba fulladt szélsőjobbos tüntetés az építendő menekülttábor ellen a szlovákiai Bős (Gabcikovo) településen 2015 szeptember 1-én. Falunapba fulladt szélsőjobbos tüntetés az építendő menekülttábor ellen a szlovákiai Bős (Gabcikovo) településen 2015 sz
Falunapba fulladt szélsőjobbos tüntetés az építendő menekülttábor ellen a szlovákiai Bős (Gabcikovo) településen 2015 szeptember 1-én.
Vágólapra másolva!
Szinte egyhangúan utasították el ugyan a felvidéki Bős lakosai, hogy menekülttábort nyissanak a település határában, a helyiek mégis távol maradtak a több szlovákiai illetve magyar jobboldali szervezet által meghirdetett keddi tüntetéstől, ami lényegében el is maradt.
Vágólapra másolva!

Ha az egy hónappal ezelőtti népszavazáson a 96 százalékos elutasítás sem tántorította el a szlovák kormányt attól, hogy újranyissa a 2009-ben a község határában bezárt menekülttábort, nem egy tüntetés fogja őket megakadályozni ebben - így vélte Fenes Iván, Bős polgármestere, és így gondolhatta a község lakosságának nagy része is, hiszen távol maradtak a menekülttábor elleni kedd esti tüntetéstől.

Háromszázan gyűltek össze

Nem így gondolta viszont az a mintegy

háromszáz demonstráló, aki szlovák illetve magyar jobboldali szervezetek hívására gyűlt össze Bősön,

a kultúrház környékén. Oda hirdették ugyanis meg a menekülttábor elleni tüntetést, ám hamar kiderült, hogy ott bizony nem lesz tüntetés.

Falunapba fulladt a tüntetés az építendő menekülttábor ellen Bősön Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kordonnal elkerített, és rendőrökkel őrzött részt ugyanis már hónapokkal azelőtt lefoglalták a tűzoltók, hogy ott gyakorlatozhassanak. A rendőrök elküldték a demonstrálni kívánókat, akik ezért inkább a település határába vonultak, ám ott megint rendőrsorfalba ütköztek. Innen ezért valamivel arrébb, a menekülttábor kijelölt helyszínére mentek tovább.

Megkérték szépen őket

Mintegy 30 rendőr állt ott szemben csaknem 300 tüntetővel - köztük voltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki csoportja, a Jobbik, a Nem kell a tábor elnevezésű Facebook-csoport és más szervezetek tagjai, aktivistái. Várták, de

végül nem érkezett meg Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt radikális jobboldali szervezet elnöke,

mert állítólag út közben feltartóztatták.

Egy nagy sétává alakult a tüntetés Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendőrök megkérték a tüntetőket, hogy távozzanak, és ezt többségük különösebb ellenvetés nélkül meg is tette. A tüntetés hat órára meghirdetett kezdése után egy órával végül az 50-60 fős kemény mag is elvonult a település határából, miután a magyar és szlovák radikálisok egy ideig tanácstalanul álldogáltak közösen.

Nem kedvelik őket

Egy helyi lakos, Anikó - portálunk nevét meghallva nem volt egyébként mindenki barátságos - arról beszélt, hogy ő nem szeretne menekülttábort, de szerinte politikai egyeztetés és szándék kell ennek megakadályozására, tüntetésekkel ez nem fog menni.

Jelentős volt a rendőri készültség, de nem csaptak össze a demonstrálókkal Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy nem a településen, de annak közelében lakó férfi pedig azt mondta, tíz évig élt Angliában, és nem szereti a bevándorlókat, menekülteket.