Vágólapra másolva!
Nem tudta elmondani megnyitó beszédét Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára vasárnap a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Kulturális Fesztivál nyitóeseményén. Amikor védelmébe vette a rendezvényről kitiltott Petrás Máriát, a közönség tapssal és dobogással beléfojtotta a szót. Az időközben lemondott művészeti vezető szerint ez a reakció őket igazolja. 
Vágólapra másolva!

Botrányosra sikerült a Zsidó Kulturális Fesztivál vasárnapi nyitóeseménye Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A fellépők, a Budapest Klezmer Band és Szinetár Dóra sikert aratott, ám a közönség nem díjazta a megnyitó beszédet.

Tüskés tövisről beszélt

A megnyitón Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszélt, szóba hozva a Petrást-botrányt. Arra reagált, amiről az Origo is beszámolt: a szervezők lemondták Petrás Mária fellépését a fesztiválon, mondván: az énekesnő a szélsőjobbhoz kötődő rendezvényeken lépett fel.

A Dohány utcai zsinagóga, ahol a helyettes államtitkár nem tudta befejezni a beszédét Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Latorcai azonban beszédében védelmébe vette az énekesnőt, mondván: "a magyar és a zsidó kultúra egymás mellett élését szépen szimbolizáló programja azért marad el, mert

Latorcai hozzátette: ez a bélyeg Petrás Máriától "emberileg, erkölcsileg messze áll, ugyanakkor alkalmas volt arra, hogy nevét besározzák és kárt tegyenek ennek a fesztiválnak is. A párbeszéd ezernyi színben pompázó mezei csokrába tüskés tövis került."

Beléfojtották a szót

A helyettes államtitkár beszédét ezen a ponton szakította félbe a zsinagógában összegyűlt közönség heves reakciója. Az emberek tapssal, és lábdobogással fojtották bele a szót a politikusba. A Facebookon közzétett beszámolók szerint "elfogyott a résztvevők türelme".

Ilan Mor izraeli nagykövet is beszédet mondott Forrás: Origo

A közönség egy másik tagja pedig megjegyezte: egy másik beszédnél is tapsoltak, de ott helyesően. A közönség Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövetének beszédét szakította meg tapssal, mert a nagykövet azt mondta, hogy nem kell egy kulturális fesztiválon politizálni, ez nem annak az ideje.

Legitimálták a döntést

A történtekről az Origo megkérdezte Böjte Józsefet, a fesztivál művészeti vezetőjét, aki megerősítette, hogy a megnyitón megjelent közönség egyértelmű jelét adta annak, hogy nem ért egyet a helyettes államtitkárral a Petrás-ügyben.

A botrány előzménye, hogy Petres Mária énekesnőt a szervezők törölték a programból Forrás: Wikipédia

Dobogtak és nemtetszésüket fejezték ki, ezzel a közönség is legitimálta és támogatta a fesztivál szervezőinek döntését, hogy lemondták Petrás Mária énekesnő szereplését - mondta Böjte József, aki hozzátette: úgy tudja, Latorcai Csaba nem tette szóvá, hogy beléfojtották a szót.

Lemondott a művészeti vezető

Nem sokkal ezután Böjte József tudatta, hogy

a Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult konfliktushelyzet feloldása érdekében lemondott művészeti vezetői posztjáról,

a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése pedig elfogadta a lemondást. A Mazsihisz közlése szerint "a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti", a fesztivál pedig folytatódik.

Mit szólt a kormány embere?

Kerestük az ügyben a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát is, hogy megtudjuk, miért emelte ki a Petrás-botrányt, illetve sérelmezi-e a reakciót. Latorcai Csaba azt közölte, sajnálja, hogy voltak néhányan, akik nem akarták már meghallgatni, meghallani az utolsó mondatát (a videón 10.10-től.)

Ez úgy hangzott: "Nyissák, és mi itt mindannyian nyissuk szélesre a kultúra kapuit, mert az őszinte szembenézés és az arra épülő párbeszéd teheti tényleg mindannyiunkévá a Zsidó Kulturális Fesztivált." Hozzátette: lehet, jobb is hogy ő kapta ezt a "tapsot" és nem Petrás Mária.

Latorcai Csaba nem tudta befejezni beszédének utolsó mondatát Forrás: Youtube/Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin

A helyettes államtitkár utalt arra is, hogy időközben távozott posztjáról a művészeti vezető, a lemondást pedig a Mazsihisz elfogadta. Erre Latorcai Csaba úgy reagált: "a Mazsihisz mai döntése pedig - taps ide vagy oda - visszaigazolta az általam elmondottak helyességét".

Mindenki sértett az ügyben

Mint arról az Origo beszámolt, mindenki másképp látja az eseményeket, ezért mindenki kellemetlenül érzi magát a Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult botrányban. Ismert,

Petrás Mária szereplésének lemondása után a vele fellépő Muzsikás együttes úgy döntött, nem megy a fesztiválra.

Az Origónak korábban Böjte József azt mondta, Petrás fellépett a Wass Albert-maratonon, és énekelt Bakay Kornél születésnapján, aki egy évtizede a Horthy katonái - Szálasi nyilasai kiállítást szervezte. Utóbbit a Mazsihisz tiltakozására be is zárták, mondván: egyoldalúan mutatja be az eseményeket.

Petrás Mária korábban az Origónak azt mondta, méltatlan lenne, ha most a negyedik osztálytól végigkérdeznék, milyen eseményeken szerepelt.

- mondta az énekesnő.