2017-től minden általános iskolás ingyen kapja a tankönyveket

könyv tankönyv könyv, tankönyv, iskola, oktatás, tanszer
Budaörs, 2015. augusztus 3. Kiszállításra váró tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) budaörsi telephelyén 2015. augusztus 3-án. A megrendelt tankönyvcsomagok augusztus 25-éig eljutnak az iskolákba, így szeptember elsején minden diák átveheti tankönyveit.
Vágólapra másolva!
Felmenő rendszerben kiterjesztik az ingyenes tankönyvellátást, 2017-től minden általános iskolásnak alanyi jogon járnak az ingyen tankönyvek - mondta Dunai Mónika.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap emlékeztetett, hogy a nap múlva kezdődő tanévben az 1,2 millió általános és középiskolásnak több mint fele, mintegy 650 ezer gyerek ingyen kapja meg tankönyveit.

Idén az általános iskolások között az első, második és harmadik évfolyamon mindenki számára jár az ingyenes tankönyv, a felsőbb évfolyamokon pedig rászorultsági alapon.

Kiszállításra váró tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.budaörsi telephelyén Forrás: MTI/Marjai János

Felmenő rendszer

A kormány két éve elkezdett tankönyvreformját felmenő rendszerben valósítják meg.

A folyamat részeként mintegy 35 százalékkal kell kevesebbet fizetni a könyvekért, mint 2013-ban. Idén átlagosan 12 ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag.

A cél, hogy jövőre már 700 ezer, 2017-ben pedig valamennyi általános iskolás alanyi jogon kaphassa meg ingyenes tankönyveit - hangsúlyozta.

Emellett tervezik az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztését is, hogy a gazdaság teljesítőképességének függvényében az általános iskolákban csak a legtehetősebb 10 százaléknak kelljen fizetnie.