Minden harmadik szavazóját elveszítette a Fidesz

Tapolca Választás Választás Tapolcai időközi választás
Tapolcai időközi választás
Vágólapra másolva!
Még mindig a Fidesz a legerősebb párt, pedig a 2014-es szavazóinak harmada elfordult tőle. A baloldali, liberális pártok összesített támogatottsága egyértelműen meghaladja a Jobbikét, amely csak kismértékben tudott profitálni a Fidesztől leszakadt szavazókból. 
Vágólapra másolva!

A Republikon Intézet 2000 fős mintán végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP-t az összes választó 25 százaléka, a Jobbikot 15 százaléka, az MSZP-t 13 százaléka, az DK-t 5 százaléka, míg az LMP-t 3 százaléka támogatná. Az Együtt tábora nagyjából 1,5 százalékos, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt támogatottsága egy százalék alatti. A megkérdezettek 34 százaléka jelenleg bizonytalan.

Pártpreferencia a teljes lakosság körében. Forrás: Origo

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 38 százalékon áll, míg ebben a körben a Jobbik 25, az MSZP 21 százalékot kapna. A választók 8 százaléka szavazna a DK-ra, míg az LMP tábora 4, az Együtté pedig 2 százalékos. A Liberálisok és a PM ebben a kategóriában is egy százalék alatt áll.

Sokat veszített a Fidesz, de még mindig nyerne. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ország fele már másik kormányt szeretne

Az elemzés szerint 2015 nyarán a megkérdezettek kétharmada vélte úgy, hogy rossz irányba tart az ország. A Republikon Intézet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem teremt reménytelen helyzetet: egyrészt ez az arány volt már rosszabb a 2010-14 közötti időszakban, másrészt az elégedetlenek egy része politikailag inaktív marad, így nem lesz kormányellenes szavazó. A kutatás szerint az emberek fele szeretné azt, hogy a következő választás után már ne a Fidesz kormányozzon.

A többség szerint rossz irányba mennek a dolgok. Forrás: Origo

A Fidesz jelenleg rosszabbul áll, mint 2013 tavaszán, de az összeomlást elkerülte. Bár jelentős,

több, mint harminc százaléknyi szavazó elfordult a kormánypárttól a tavaly tavaszi országgyűlési választás óta,

e szavazók legnagyobb része (hatvan százaléka) egyelőre bizonytalan. Ennek következtében egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP valószínűleg többséget szerezne, az ellenzék megosztottsága miatt az egyéni körzetek jelentős részét megnyerné.

Biztos szavazók körében is stabil a Fidesz előnye. Forrás: Origo

A felmérés szerint a Jobbik sokkal erősebb, mint 2013-ban volt, második helyét azonban csak a baloldal megosztottságának köszönheti.

A baloldali, liberális ellenzéki pártok összeadott támogatottsága ugyanis messze megelőzi a Jobbik eredményét

és közelebb van a Fideszéhez. Jelenleg a teljes népesség 15 százaléka választaná a Jobbikot, 2013 tavaszán 10 százalékon állt a párt.

A baloldalon az MSZP vezet

Az MSZP 13 százalékos támogatottságával egyedül több szimpatizánst tud maga mögött, mint a többi baloldali párt összesen,

a baloldali szavazatok kétharmadát a szocialista szavazók adják. A tavaszi ötpárti összefogásból az MSZP mellett egyedül a DK lenne képes önerőből bekerülni a parlamentbe.

Az MSZP az idősek, a Jobbik a fiatalok között népszerű

A másodlagos pártpreferenciák azt mutatják, hogy nincs átjárás a két politikai oldal között. A kormánypárti szavazók egy százaléka választaná az MSZP-t, ha nem szavazhatna a Fideszre és ugyanez az arány a másik irányból is. De nincs átmenet az MSZP és a Jobbik között sem, mindössze 4-7 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját pártja hiányában a másikra szavazna.

Politikai oldalon belül már más a helyzet:

a Fidesz és a Jobbik kölcsönösen nyitott egymás felé,

a szavazók negyede-hatoda adott esetben átszavazna a másik jobboldali pártra. A baloldalon belül még egyértelműbb a helyzet: a Demokratikus Koalíció szavazóinak 60 százaléka szavazna az MSZP-re, ha saját pártját nem tudná választani, fordított esetben a szocialista szavazók 40 százaléka tenné ugyanezt a DK irányába.

A kutatás szerint az MSZP továbbra is az idősek körében a legnépszerűbb, míg a Jobbik legerősebb terepe a legfiatalabb korosztály – ebben a két korcsoportban a két ellenzéki párt egyaránt befogta a Fideszt. A baloldali, liberális ellenzéki pártok jelenleg is Budapesten a legerősebbek, az Együtt, PM, Liberálisok valamint az LMP pedig a főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkezők körében a legnépszerűbb.

Félnek a magyarok a menekültektől

Menekültkérdésben a magyar társadalom igen elutasító: kétharmaduk szerint veszélyt jelentenek, így nem kéne beengedni az országba és csak ötödük véli úgy, hogy Magyarországnak kötelessége lenne befogadni őket.

A többség nem engedné be a menekülteket. Forrás: Origo

A baloldali-ellenzéki pártok szavazóinak mintegy harmada befogadópárti, ami tehát az országosnál jóval magasabb arány, ám azt jelenti, hogy köztük is az elutasítás a többségi álláspont. A kormánypárti szavazók között látjuk a legerősebb ellenszenvet:

a Fidesz-szavazók még a Jobbiknál is nagyobb arányban utasítják el a befogadás gondolatát.