Csatába szállt az alacsonyabb vízdíjért Lázár János

Giró-Szász András; Lázár János
Budapest, 2015. augusztus 27. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) sajtótájékoztatón beszél az Országházban 2015. augusztus 27-én. Mellette Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Minél mélyebbre ás az ember, annál izgalmasabb a barcsi vízbotrány – fogalmazott Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a megígérte: csatába száll a szennyezett víz díjának csökkentéséért. 
Vágólapra másolva!

Csatát indít Lázár János annak érdekében, hogy ahol nem megfelelő a vezetékes víz minősége, ott kevesebbet kelljen érte fizetni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón az Origo korábbi cikkére reagált, amelyben megírtuk: Barcson annak ellenére a teljes – és nem is olcsó – vízdíjat szedik be a lakóktól, hogy a víz fekáliáliára utaló baktériummal volt szennyezett.

Lázár János vizsgálatot ígért Forrás: MTI/Kovács Attila

Lázár János már korábban vizsgálatot ígért az ügyben, most pedig úgy fogalmazott:

minél mélyebbre ás az ember, annál izgalmasabb a barcsi vízbotrány.

Csatába száll a miniszter

Hozzátette: megpróbál csatába szállni annak érdekében, hogy a minőség és az ár ne szakadjon el egymástól. Vagyis, ha a vízminőség eltér az előírttól, akkor csökkenteni kell a víz árát is, még akkor is, ha közben a víz fogyasztását az ÁNTSZ nem tiltotta meg – tette hozzá.

Jó néhány alkalommal előfordulhat, hogy rosszabb minőségű vizet adnak a szolgáltatók, még ha meg is felelnek az előírások alsó határértékeinek - mondta Lázár.

A polgármester is kérte

A barcsi polgármester korábban nyílt levélben kérte a szolgáltatót, hogy mentesítse a lakosságot a díjfizetés alól. Karvalics Ottó elmondta: nem ért egyet azzal, hogy egy rosszabb ellátásért ugyanannyit fizessenek a lakosok, erre azonban nincs ráhatásuk.

A barcsi vízszennyezés-ügy következményei, több mint száz települést és sok tízezer ember egészséges ívóvízellátását, valamint pénztárcáját érinti.