Ma ismét rekordot dönthet a menekültáradat

Szerbia, Horhos, Szerb-Magyar államhatás. A Szabadka-Szeged vasúti pályán több száz menekült tart magyarország felé..
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.08.26.
Szerbia, Horhos, Szerb-Magyar államhatás. A Szabadka-Szeged vasúti pályán több száz menekült tart magyarország felé.. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.08.26.
Vágólapra másolva!
Nagyjából 200-250 bevándorló szaladt szét Röszkénél szerda este, rendőrök keresik őket.
Vágólapra másolva!

A gyűjtőponton több száz migráns várakozott arra, hogy a Röszkén lévő hangárba szállítsák őket a regisztrációhoz. Egy részük úgy döntött, nem vár tovább és szétszéledt – jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. Hozzátette: a környéken kukorica- és napraforgóföldek vannak, ahol könnyen el lehet bújni. Korábban is előfordult, hogy a migránsok kiabálni kezdtek, kisebb konfliktus is kialakult Röszkénél. Emiatt a rendőri jelenlétet is megerősítették – mondta a tudósító, hozzátéve, nagyon sok a határsértő, a befogadók pedig tele vannak.

Ismét rekordot dönthet

Három napig feltartották a migránsokat Macedóniában, ma ismét nagyon sokat érkeztek Röszkére. Magyarkanizsát már elhagyták, Szabadkán viszont még nagyon sok a bevándorló. Az Origo helyszíni tudósítója szerint, ma ismét rekordot dönthet a menekültáradat, ami a háromnapos macedón dugónak tudható be.

Nincs sérült

A migránsok között zendülés alakult ki ma délelőtt: a rendőrök sorfalat álltak a röszkei regisztrációs ponton kiabáló menekültek előtt, egyikük könnygázt is használt. Nem kellett orvost hívni azokhoz a migránsokhoz, akiket könnygázzal fújt le egy rendőr a röszkei regisztrációs ponton – mondta az Origónak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs azt is közölte, hogy jelenleg belső vizsgálat zajlik a könnygáz használata miatt, így nem árult el pontos részleteket arról, hogy milyen mennyiségben, milyen körülmények között használták ezt az eszközt a rendőrök.

Tegnap este 2230 határsértőt fogott el a rendőrség Csongrád megyében, nagy részük a röszkei regisztrációs pontra került. A rendőrség minden esetben betartja az Európai Unió menekültügyekre érvényes szabályait, minden esetben eleget tesz uniós kötelezettségeinek, és nyilvántartásba veszi a zöldhatáron érkezőket, rögzíti a menedékkérelmeket – tette hozzá Szenti Szabolcs.

Ellentmondó információk

A szóvivő szerint még nem érkezett meg az összes elfogott migráns a röszkei regisztrációs pontra, többen a kisebb gyűjtőpontokon, rendőrök felügyelete alatt várják az eljárás megkezdését. Az MNO helyszínen tartózkodó tudósítója viszont arról számolt be, hogy a gyűjtőpont környékén, a közeli benzinkúton egyébként öt-tíz fős csoportokban bóklásznak ellenőrizetlenül a migránsok, a rendőrségnek egyszerűen nincs már kapacitása feltartóztatni mindenkit.

Rendőrök és migránsok a röszkei regisztrációs ponton Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Jelenleg nyugodt körülmények között, rendben zajlik a Magyarországra érkező menekültek nyilvántartásba vétele a röszkei regisztrációs ponton, ahol délelőtt könnygázt is bevetettek a rendőrök. A menekültek kiabálni kezdtek, és a területet körbevevő kerítés felé indultak. A zendülés okairól egyelőre nem lehet biztosat tudni.

A rendőrségi szóvivő az Origónak azt mondta, hogy a migránsok a szerintük lassú eljárás miatt elégedetlenkedtek.

Hozzátette, hogy a menekültek nehezményezték az ujjlenyomatvételt is.

A Délmagyar szerint elképzelhető, hogy a menekültek között elterjedt a hír, hogy Németország sok szír állampolgárt befogadna. Tegnap az Origo is megírta, hogy Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők ügyében.

Az MNO tudósítása szerint a zendülés akkor kezdődött, amikor a migránsok észrevették a sajtó képviselőit, akikkel néhányuk beszélni akart, de a rendőrség közbeavatkozott: járművekkel kezdték eltakarni a határsértőket a média elől, a migránsok erre megpróbálták kikerülni az autókat, majd elkezdtek hangoskodni. A rendőrök sorfalat álltak, és elkezdték őket hátrébb szorítani.

A bevándorlók egy csoportba tömörülve kiabáltak, ugráltak, mutogattak, a rendőrök állítólag ekkor vetették be a könnygázt.

A Hír Tv Híradójában az hangzott el, hogy egy menekült nő panaszkodott amiatt, hogy az esőben kell várakozniuk, köré gyűltek a menekültek, ők akartak beszélni a sajtó képviselőivel.

Buszokkal viszik a menekülteket

A helyszínre több száz rendőr érkezett, az erősítéssel sűrűbb sorfalat vontak a migránsok köré – írja az MNO. Az MTI tudósítása szerint délre megnyugodtak a kedélyek. A hírügynökség fotóján az látszik, hogy a menekülteket buszokkal szállítják el a helyszínről.

Buszra szálltak a menekültek Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Egy más témában tartott tájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitányt is megkérdezték a röszkei regisztrációs ponton kialakult helyzetről és a könnygáz alkalmazásáról, de azt mondta, ő most értesült az esetről, utána kell néznie, hogy pontosan mi történt.

Röszkén a regisztrációs pont közvetlenül a határállomás mellett található.

Az uniós határvédő egység, a Frontex két egyenruhása is a helyszínen van. Holland, német és román rendőrségi autókat is lát a Hír Tv tudósítója.

Túlzsúfolt a röszkei állomás

A menekültek ellátásában segítő civil csoport egyik aktivistája az MNO tudósítójának elmondta, hogy a röszkei regisztrációs pont nagyjából 1000 fő befogadására képes, most viszont mintegy 2000-en lehetnek odabent.

Röszkén nem ez volt az első eset, hogy menekültek zendülésbe kezdtek. Utoljára június végén kezdtek skandálásba ugyanezen a regisztrációs ponton a migránsok, akkor szabadságot követeltek, és azt skandálták, hogy az ENSZ tegyen valamit az érdekükben. Rohamsisakos, golyóálló mellényes rendőrök érkeztek a helyszínre, de akkor nem kellett beavatkozniuk.

Csongrád megyében tegnap egyébként ismét rekordot döntött a zöldhatáron átlépő migránsok száma: 2230 emberrel – köztük 555 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületén fogták el, többségük szír, afgán vagy pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.