Ezer menekült kerülhet Sormásra

Sormás, 2015. augusztus 1.
Földterület a Zala megyei Sormás határában, a 7-es főút mellett 2015. augusztus 1-jén. A Magyar Közlönyben július 31-én megjelent kormányrendelet szerint a területre ideiglenes befogadóállomást terveznek bevándorlók számára. A J
Sormás, 2015. augusztus 1. Földterület a Zala megyei Sormás határában, a 7-es főút mellett 2015. augusztus 1-jén. A Magyar Közlönyben július 31-én megjelent kormányrendelet szerint a területre ideiglenes befogadóállomást terveznek bevándorlók számára. A Jobbik tiltakozik az állomás létesítése ellen. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részvételével tartottak rögtönzött lakossági fórumot szerda délben a Zala megyei Sormáson, hogy a település nagy számban összegyűlt lakóit a tervezett befogadóállomásról tájékoztassák.
Vágólapra másolva!

A hónap végén kezdődhet is az építkezés

Az államtitkár a polgármesterrel történt egyeztetés utáni fórumon kifejtette: konténerekből, sátrakból álló,

már látványában is átmeneti jelleget mutató,

mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg.

Földterület Sormás határában Forrás: MTI/Varga György

Kompromisszumot keresnek

A közbiztonságot és a közegészségügyet érintő felvetésekre válaszolva többször is kiemelte:

garantálni fogják az ott élők megfelelő biztonságát,

ezért is kívánnak egyeztetésekkel kompromisszumos megoldásra jutni a településsel.

Kedden Pogácsás Tibor egyeztetett a két új ideiglenes befogadóállomás településeinek polgármestereivel. Ezután ígéretet tett arra: a kormány mindent megtesz azért, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit. A Magyar Közlönyben július 31-én megjelent kormányrendelet szerint Martonfa és Sormás határába ideiglenes befogadóállomást terveznek bevándorlók számára.