Döbbenetes videó a migránsokról, a Csongrád megyei rendőrség cáfol

debreceni menekülttábor
Debrecen, 2015. június 25. Szögesdrót a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásának épületei körül 2015. június 25-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem Szegeden, és nem menekültfogdában készült az a videó, amit az Átlátszó tett közzé – állítja a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Embertelen állapotok Röszkén és Szegeden - ezzel a címmel tett közzé fényképeket és egy videót az Átlátszó.hu. A felvételeket a portál szerint menekültektől kapták, akik mobiltelefonnal rögzítették azt, amit a röszkei menekülttáborban és a szegedi határrendészeti központban tapasztaltak.

Nem ötcsillagos szálloda

A fotók és videó tanúsága szerint az Átlátszó munkatársainak - Szabó Tímea PM-es képviselő kíséretében - július elején, a szegedi határrendészeti kirendeltségen és a röszkei ideiglenes menekülttáborban tett látogatása óta a körülmények rosszabbodtak.

"Akkor sem volt egy ötcsillagos szálloda egyik sem, most viszont

mindkét helyszínen" - írta az Átlátszó.

A portál közlése szerint a Röszkén készült fotókon hatalmas sátrakban, raklapokra terített pokrócon alszanak az emberek, körülöttük sok a szemét.

A csongrádi rendőrség cáfol

A videót elküldtük a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányságnak, ahonnan azt a választ kaptuk:

"Arról, hogy hol, nincs tudomásunk. Ez a videó az egyik közösségi portálon már régóta kering."

A megyei főkapitányság sajtóirodája azt is megjegyezte a felvételről, hogy

a rendőrség nem üzemeltet "menekültfogdákat",

a rendőrség törvényi felhatalmazás alapján idegenrendészeti előállítókkal rendelkezik.

Hogy is megy az eljárás?

A rendőrség által elfogott illegális határátlépőket vagy Röszkére vagy Szegedre kerülnek, ahol elő kell állítani őket. Erre szolgál az idegenrendészeti előállító. Itt - az augusztus elsején életbe lépett szabály szerint - legfeljebb 36 órát tölthetnek. Ez idő alatt nyilatkozniuk kell, benyújtanak-e menedékkérelmet.

Szögesdrót a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásának épületei körül Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezután a migránsok két csoportra bonthatók: a többségre, aki menedékkérelmet nyújt be, mert ők onnantól menedékkérők és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának (BÁV) fennhatósága alá kerülnek, különböző befogadó állomásokra.

A migránsok kisebbik része nem nyújt be menedékkérelmet, így ők nem is kerülnek át a BÁH-hoz, hanem a rendőrség őket idegenrendészeti őrizetbe veszi. Ők onnantől őrzött szállásra kerülnek, majd tipikusan előbb-utóbb kiutasítják őket Magyarországról.

Eddig 221 menekült őrizetben

Megint más történet a menekültügyi őrizet. Az Origo is beszámolt arról, hogy miközben a héten százezerre nőtt az illegális bevándorlók száma, és 2184 ember él menekülttáborban, őrizetben 221 menekült van,

az EU más tagállamaiból pedig az első fél évben 718 menedékkérőt vett át Magyarország.

A Pintér Sándor belügyminiszternek menekültügyben minap közzétett írásbeli válaszából kiderül: az őrizetbe vett külföldiek jelenleg a békéscsabai és a debreceni menekültügyi őrzött befogadó központokban élnek: július elsején Békéscsabán 154-en, Debrecenben pedig 67-en voltak.