Alakul a munkaterv a mindennapos iskolai éneklésre

Pécs, 2015. július 25.
Résztvevők a XIX. Europa Cantat fesztivál megnyitóján a pécsi székesegyház előtti téren 2015. július 25-én.
MTI Fotó: Lendvai Péter
Pécs, 2015. július 25. Résztvevők a XIX. Europa Cantat fesztivál megnyitóján a pécsi székesegyház előtti téren 2015. július 25-én. MTI Fotó: Lendvai Péter
Vágólapra másolva!
Kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására - közölte Mindszenty Zsuzsánna, a szervezet elnöke.
Vágólapra másolva!

Az emberi erőforrások minisztere hétfőn azt nyilatkozta: nem pluszórákat szeretne iktatni a tantervbe, hanem az iskolai kórusok és a szakemberképzés támogatásával fejlesztené az iskolai énekléskultúrát.

„Első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus,

amelyet szakember vezet, és a próbái védett időben lennének” - fogalmazott Balog Zoltán egy keddi sajtótájékoztatón feltett kérdésre. A miniszter énekelt is az Origónak.

Kétéves munkaterv

Mindszenty Zsuzsánna azt mondta: munkacsoportjuk készen áll arra, hogy a miniszter elképzelései szerint kidolgozzon egy kétéves munkatervet a mindennapos éneklés megvalósítására.
Ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár

ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat

- fogalmazott az elnök, aki szerint az elképzelés középpontjában az áll, hogy erősítsék az éneklőkedvet.

A XIX. Europa Cantat kórusfesztivál megnyitója Pécsen Forrás: MTI/Lendvai Péter

Kodályt idézte

Mindszenty Zsuzsánna felidézte, hogy Kodály Zoltán 1929-ben azt írta: "Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és a zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját." A magyar kórusszövetség ennek jegyében készül arra, hogy 2017-ben, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján már eljuthassanak oda, hogy az éneklés az iskolás gyermekek életének részévé váljon - mondta.