Így készül Budapest a hőségre

Budapest, 2015. július 5.
Egy lány vízzel hűsíti magát a kánikulában a budapesti Deák Ferenc téren 2015. július 5-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től, szombattól július 8-ig, szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert e
Budapest, 2015. július 5. Egy lány vízzel hűsíti magát a kánikulában a budapesti Deák Ferenc téren 2015. július 5-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től, szombattól július 8-ig, szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Augusztus 5-étől 10-éig hőségriadó lesz Budapesten, a főváros cégei már készülnek a hőségre. Az utakat locsolni fogják, a strandok tovább lesznek nyitva, az ivókutak működésére kiemelten figyelnek majd, a parkokban pedig bárki kaphat majd vizet.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ másodfokú hőségriasztást rendel el 2015.08.05. 00:00 órától 2015.08.10. 24:00 óráig, emlékeztet közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Locsolják az utakat

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik,

éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot. A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

Tovább tartanak nyitva a strandok

A Palatinus strand és a Dagály strand és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - a Palatinus este 8 óráig, a Dagály strand este 9 óráig - várja a hűsölni vágyókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő

valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz automatákat helyeznek ki,

valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Az ivókutakat megjavítják

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát.

A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 darab ivókút található.

Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az [email protected] e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.

A strandok előtt ingyen ásványvizet adnak majd Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hűsölni szabad, fürödni tilos

A FŐKERT kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű. Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT Nonprofit Zrt. folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is - gondoskodik.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos,

ezért a Főpolgármesteri Hivatal mindenkit arra kér, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre.