Rács mögött maradhatnak a menekültek

Foglalkozás KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ migráns rendőr rendőrautó SZEMÉLY Röszke, 2015. július 11.
Szenegáli határsértők szállnak be egy rendőrautóba Röszke külterületén 2015. július 11-én. Az előző napon 731 határsértőt - köztük 135 gyermeket - tartóztattak fel a
Röszke, 2015. július 11. Szenegáli határsértők szállnak be egy rendőrautóba Röszke külterületén 2015. július 11-én. Az előző napon 731 határsértőt - köztük 135 gyermeket - tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Drasztikusan szigorodtak a menekültügyi szabályok: augusztustól ki sem engedik az őrizetből a Magyarországra érkező menekülteket, többségüket pedig Szerbiába toloncolhatják vissza.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől életbe lépnek az új menekültügyi szabályok, amik több szempontból is szigorúbbak a korábbi előírásokhoz képest.

Gyors elbírálás, hosszabb őrizet

A jelenleg kétfokozatú – előzetes és részletes vizsgálati – szakra bontott menekültügyi eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödik, amivel az eljárási idő rövidül.

Rutinellenőrzés a Keleti pályaudvaron. Augusztustól már sok menekült idáig sem juthat el Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel együtt 12 óráról 24 órára növelik az úgynevezett visszatartási időt is, amíg a Magyarországra érkező migráns menekültügyi őrizetben, sok esetben rendőrségi fogvatartó helyiségekben, rácsok mögött várakozik.

Mindez együtt azt jelenti, hogy

a menekültek akár az eljárás végéig őrizetben maradnak.

Ha első kérelmüket nem fogadták el, nincs újabb esélyük a kedvező elbírálásra sem.

Kockázatos befogadás

A menedékkérőt az őrizet helyszínén hallgatja meg a bíróság, majd dönt a kérelméről. Kizáró oknak számít ezentúl a terrorcselekmény, az erre való felbujtás, és az is, ha a menekült befogadása valamiért fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Vissza Szerbiába

A kérelmek többségét valószínűleg azért is elutasítják majd, mert Magyarország júniustól biztonságos harmadik országnak minősítette Szerbiát, az innen érkező migránsokat tehát jó eséllyel visszafordítják.

A határzár szerb oldalán sem látják szívesen a migránsokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerbia miniszterelnök-helyettese már jelezte: egyedül nem képesek megbirkózni a migrációs hullámmal.

Déli szomszédunk 2008 óta egyébként összesen 22 menedékkérelmet fogadott el.

Fizetni fognak

A hatóságok emellett megfizettetik a menekültekkel a szándékosan okozott károkat, és

az ellátás fejében lefoglalják a náluk talált értékeket.

Ezt csak azok kerülhetik el, akik humanitárius célú tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, illetve nemzetközi védelem alatt állnak.

Szenegáli határsértők szállnak be egy rendőrautóba Röszke külterületén. Őrizetben maradhatnak Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az új előírások ugyanakkor arra is lehetőséget adnak, hogy a menekültek táboron belül vagy annak környékén közmunkát végezhessenek.

Tízméternyi előny

Augusztus elsejével életbe lép az államhatárról szóló törvény módosítása is, amire a magyar–szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár miatt volt szükség. E szerint a magyar államot a schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg.