VDSZSZ: Gumikesztyűt a kalauzoknak!

menekültek, betegség, járvány Nugati pályaudvar, kórház
2015. július 28-án késő este busszal vitték kórházba a menekülteket. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Légzésvédő maszkokat, gumikesztyűket kell adni a menekültekkel kapcsolatba kerülő vasutasoknak, elsősorban a jegyvizsgálóknak, írja honlapján az egyik vasutas szakszervezet. A vasút szerint nincs nagyobb egészségügyi kockázat, mint egyébként.
Vágólapra másolva!

A rendőrök maszkot és gumikesztyűt viseltek július 28-án este a Nyugati pályaudvarnál, amikor a menekültek közül sokan rosszul lettek, és hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A VDSZSZ Szolidaritás vasutas szakszervezet szerint ezért kell ugyanilyen védőfelszereléseket adni azoknak a vasutasoknak is, akik kapcsolatba kerülnek migránsokkal.

Az érdekvédők levélben követelik, hogy a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. és a MÁV-Start Zrt. tegyen többet a dolgozók egészségének védelme érdekében.

Ezt írják: "július 30-án egy orvos beszélt a tévében arról, hogy vannak betegségek, melyeknek hónapokig tart a lappangási ideje. Erre adunk egy kézfertőtlenítő szert, és minden el van intézve. Nagyon gyengének és kevésnek érezzük ezt, mint prevenciót."

2015. július 28-án késő este busszal vitték kórházba a menekülteket. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A szakszervezet levelében arról is szó van, hogy egy szegedi jegyvizsgáló hányásos, hasmenéses tünetekre panaszkodik. A július 28-i tömeges megbetegedésre utalva a levelet aláíró Oroszi Rudolf
munkavédelmi szakértő azt írta, hogy ez "lehet véletlen egybeesés, de lehet, hogy mégsem az".

A VDSZSZ honlapjáról az is kiderül, hogy a Máv-Start Zrt. korábban tájékoztató papírokat osztott ki a menekültekkel többször találkozó dolgozók között. Ebben közegészségügyi szakemberekre hivatkozva azt írják, hogy a menekültekkel való érintkezésnek nincs jelentős egészségügyi kockázata, nem indokolt a védőoltás, a szájmaszk használata. Egyedül a gyakori, fertőtlenítő kézmosásra kell ügyelni.