Ennyi mindent csinálhat a Balatonnál

művészetek völgye
művészetek völgye
Vágólapra másolva!
A színház a szenvedélye? Táncolna gépzenére? Megnézne sok magyar zenekart egy helye? Adna vért? Találkozna Zacher Gáborral? Mindezt nyaralás közben? Megteheti a Balatonnál. 
Vágólapra másolva!

Mindenki jól járna, ha sikerülne minél inkább széthúzni a szezont a Balaton partján - mondta el Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Művészetek Völgyében Kapolcson. Ez a szezonnyújtás az MT egyik fő feladata, és ebben nagy segítségükre van a Nagyon Balaton.

400 ezer ember

A Nagyon Balaton lényegében összeköti a tó körüli fesztiválokat, amik külön-külön nehezebben harcolnának ki publicitást maguknak. Július végéig kb. 400 ezer ember ment el a Nagyon Balaton programjaira. Tavaly az egész szezon alatt voltak 450 ezren.

25 év, 61 hektoliter vér

A Művészetek Völgye (július 25-augusztus 3.) fő húzónevei idén a Hiperkarma, a 30Y és a Quimby - mondta el Oszkó-Jakab Natália programigazgató. Ennek a fesztiválnak az a lényege, hogy egy helyre hozza a különböző művészeti ágakat. A hagyományosakat és a moderneket is.

Csütörtök délelőtt a Művészetek Völgye Blues Spot Major színpada Forrás: Origo

A Művészetek Völgye idén már 25 éves. Volt, hogy elmaradt és volt, hogy más néven futotta, de 25 ezer program ment le a színpadjain, 2 és fél millió ember ment ki rá, és 61 hektoliter vért adtak a kilátogatók a kezdetek óta - mondta el Márta István, a fesztivál alapítója. A Művészetek Völgye abban különbözik a többi fesztiváltól, hogy kiveszi a részét a településfejlesztésből az otthonát adó Kapolcsban. „A fesztivál szervesült a falu lakóival” - állapította meg az alapító, aki szerint

Kapolcs befogadta őket.

Az a legfontosabb, hogy megtartsák a fesztivál önállóságát, de szívesen együttműködnek azzal, aki nem akarja, hogy feladják a függetlenségüket.

Színházbolondok álma

A Kultkikötő néhány színházbolond álmaként indul - mondta el Nagy Viktor igazgató. Az alapítók újra akarták értelmezni a balatoni nyár fogalmát. A balatonföldvári rendezvény azóta szerteágazóbb lett, de ma is a színházi előadások vannak a középpontban. A nyári hónapok alatt 3 helyszínen 180 darabot játszanak el, mindegyiket csak egyszer, azaz

minden előadás premier lesz.

A programsorozat egy hónapja tart, és 20 ezer nézőt ültetett a színpadok elé. Az évadot a Budapest Jazz Orchestra koncertje zárja majd.

Borozni többféleképpen is lehet

Több borfesztivált tartanak a nyáron. Kiss Ádám, a Mol Nagyon Balaton projektvezetője kettőt emelt ki. A Balatonfüredi Borhetek (augusztus 8-29.) nagyszabású esemény. Három héten át tart Balatonfüreden, a Tagore sétányon. A borozást könnyűzenével kísérik. „Fellép a Margaret Island, ami nem csoda, mert ők mindenhol fellépnek, ahol két edényt összeütnek” - mondta Kiss Ádám. „De ott lesz a Mystery Gang és Ferenczi György zenekara is.”

Szavazzon!

Ön melyik Balaton-parti fesztiválra menne el szívese?

A borfesztek másik végletét képviseli a Paloznaki Jazz Piknik (augusztus 7-8.) Ez egy kicsi, de hangulatos esemény - tudtuk meg. Egyre népszerűbb, de a szervezők szeretnék megőrizni a hangulatát. Csak két színpadot állítanak fel hozzá, egy kisebbet a Paloznaki Tájház udvarán, egy nagyobbat pedig a falu melletti focipályán. Ezt a fesztivált egyetlen pincészet szervezi, így a borkínálat is szűkebb.

A Sound kistestvére

„Zamárdi ma már fesztiválfővárosnak számít” - mondta el Lalátka Olga, a B. My Lake (augusztus 19-22.) főszervezője. Idén ugyanis ott tartják már az underground gépzenei fesztivált is a Balatonsound és a Strandfesztivál mellett. A B. My Lake-et 2013-ban tartották meg először, akkor még Balatonvilágoson. Az Európai Fesztiválszövetség egyből meg is választotta a földrész legjobb új fesztiváljának, tavaly pedig beválasztotta a

legjobb 10 kisméretű fesztivál

közé. A Balatonsound kistestvérének szánt rendezvény az elektronikus rétegzenékre koncentrál, főleg techno, house, tech house és minimal előadók lépnek fel, pl. Ritchie Hawtin, Fritz Kalkbrenner vagy Dusty Kid.

Kézről kézre jár Zacher Gábor

Simple Plan ide, House of Pain oda, a Strand Fesztiválon (szintén augusztus 19-22.) a

hazai zenekaroké a főszerep

Zamárdiban. Ennek a fesztiválnak a szervezésében a Volt Produkció mellett a Petőfi Rádió is benne van. Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és TV szerkesztője szerint szerethetően fésületlen ez a fesztivál. Idén az lesz a fő újdonság, hogy lesz egy Petőfi Backstage nevű színpad, ahol lesz egy délutáni beszélgető sáv. Ez alatt zenészekkel és zenészekkel készítenek majd interjúkat. A Diákhitel Központtal közösen épített sátorban pedig „kézről kézre jár majd a toxikológus Zacher Gábor” - mondta Horváth Gergely.