Újra reménykedhetnek a nem túl okos diákok

felvételi lány szomorú okj
Female college student sitting at table in library, leaning on elbows
Vágólapra másolva!
Augusztus 10-ig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akik "rendes" felvételivel nem jutottak be egyetemre vagy főiskolára. Szinte csak tandíjas képzésre lehet jelentkezni.
Vágólapra másolva!

A pótfelvételi eljárásban egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzését lehet megjelölni. Ilyen módon viszont csak önköltséges képzésre lehet bejutni, azaz a diákoknak tandíjat kell fizetniük, ha elkezdenek tanulni. Vannak kivételek: a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései - ezekben az intézményekben pótfelvitelire is hirdettek meg államilag támogatott helyeket.

A pótfelvételiért is fizetni kell, az eljárás díja 5 ezer forint, ezt is augusztus 10-ig kell befizetni. Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, akkor azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is.

Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívólevelet általában nem küldenek

- olvasható a felvi.hu összefoglalójában.

A pótfelvételi keretében is meghirdetett szakokra nem lesz könnyebb bejutni, mert a ponthatárok nem csökkenhetnek a korábban kihirdetett szintek alá. Ha az adott szakot nem hirdették meg a rendes felvételi eljárásban, akkor az alkalmazható legalacsonyabb ponthatárokat jogszabály határozza meg.

Előreláthatóan augusztus 26-án derül majd ki, hogy kinek sikerült pótfelvételivel bejutnia a felsőoktatásba.

A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül idén mintegy 72 ezret vettek fel eddig, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal. Az összesen felvett 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami ösztöndíjjal támogatott helyre.