Videón az elfogott pénzügyőrök

trafik, cigaretta vásárlás, dohánybolt, cigarettacsempészet záhonyi határátkelő, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 18 pénzügyőrét hallgatta ki gyanúsítottként a záhonyi cigarettacsempészéssel összefüggésben. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a főügyészség 25 helyszínen tartott házkutatást, majd 18 pénzügyőrt és 3 civil személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A főügyészség felkérésére a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével 21 személyt fogtak el. Az elfogott személyeket az ügyészség őrizetbe vette. Az előzetes letartóztatásról később döntenek.

Látványos elfogás

A TEK a honlapján videót is megosztott a pénzügyőrök elfogásáról, a nem mindennapi felvételen egyenruhások motoznak egyenruhásokat.

A nyomozás adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az Ukrajnából Magyarországra dohányárut csempésző személyeket, hogy

szándékosan nem fedték fel a beléptetett személyek gépkocsijában elrejtett ukrán eredetű dohányárut.

Szigorú fellépést ígér a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével büntetőeljárás indult a szervezet hivatásos állományába tartozó pénzügyőrök ellen. A NAV - a nyomozó hatóságokkal szorosan együttműködve - továbbra is a legszigorúbban fellép a hivatal személyi állománya által elkövetett korrupciós és hivatali bűncselekmények ellen. A szervezet célja, hogy egyetlenegy ilyen eset se forduljon elő a NAV-nál.

Az Origo is nyomába eredt a cigarettacsempészetnek.

Az Origo cikkére indult be a kormány

Az ukrán-magyar határon virágzó cigarettacsempészettel azután kezdett komolyan foglalkozni az Orbán-kormány, hogy az Origo arról írt, hogy magyar határőrök is érintettek lehetnek az illegális kereskedelemben.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere akkor azt mondta, „100 százalék, hogy a magyar határőrök is érintettek a csempészetben”, mivel az ő részvételük nélkül nem tudnának átjutni a határon a kamionok.

21 embert vettek őrizetbe cigarettacsempészet miatt Fotó: Origo

Orbán vizsgálatot rendelt el

Orbán Viktor miniszterelnök cikkünk megjelenésének másnapján szigorú vizsgálatot rendelt el. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor a kérdésünkre azt mondta, „személyi következményekről majd a vizsgálat lezárulta után lehet beszélni”.

Néhány nappal később ugyancsak Lázár közölte a cigarettacsempészési ügyben, hogy Pintér Sándornak és a NAV-nak is foglalkoznia kellett az ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vámosokkal. A miniszter megjegyezte, hogy a vizsgálatnak még nincs vége, de nyilvánvaló, hogy vannak vámosok, akik érintettek a csempészésben, és a kormányülés napirendjén szerepelt az ügy.