Miért a gazdag gyerek nem húzza le a vécét?

Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskolában Mihalovics Péterné Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskolában Mihalovics Péterné Új fürdőszobát avatnak a Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskolában
Új fürdőszobát avatnak a Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskolában
Vágólapra másolva!
Hatvanezer iskolai mosdóból öt biztosan teljesen megújul a következő tanévre. A felújításhoz szükséges 11 millió forint adományokból gyűlt össze, a szellemi támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klik adta. Ünnepélyes csempeleverésen jártunk a szomori általánosban. 
Vágólapra másolva!

Ismeri a viccet, amikor az államtitkár, a Klik elnöke és az iskolaigazgató együtt mennek mosdóba? Ez is megtörtént a szomori általános iskolában, ahol egy magáncég adományaiból újul meg a több évtizedes mellékhelyiség.

Az ünnepélyes csempeleverés előtt azonban sok más dolgot is megtudtunk: hogyan kell lecsalogatni a fél magyar sajtót egy falusi iskolába, mivel lehet meglepni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökét, és a mai gyerekek közül sokan miért nem húzzák le maguk után a vécét.

A csempét az iskola igazgatója (középen) és az Unilever képviselője verte le Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ha csak mi tartanánk sajtótájékoztatót, a budapesti sajtó biztos nem jött volna le” - kommentálta a nyüzsgést a szomori általános iskola egyik alkalmazottja a teli parkolóra mutatva. Tény, a gyönyörű ősfás parkban valószínűleg soha nem cigiztek még annyian, mint szerda délelőtt, amikor a köznevelési államtitkár és a Klik elnöke megtekintette, hogyan halad az iskola vécéinek felújítása.

Szellemi partnerek

Czunyiné Bertalan Judit és Hanesz József becsületére legyen mondva, egy percig sem titkolták, hogy a programra nem a kormány adta a pénzt, a felújítás egy fillérjükbe sem került. A több millió forintot az Unilever kalapozta össze: a cég minden eladott flakon tisztító után öt forintot adományozott a nemes célra.

Így gyűlt össze 11 és fél millió forint, amit öt iskola között osztottak szét.

A Klik és a köznevelési államtitkárság az intézmények kiválasztásában segített.

Az eseményre a Klik elnöke és a köznevelési államtitkár is ellátogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

- foglalta össze az együttműködés lényegét Hanesz József az Origónak.

Kétszáz év, hét tanterem

A programban részt vevő öt iskolából végül négy kiválasztásában segített a Klik, az ötödiket az interneten lehetett megszavazni.

Fontos szempont volt, hogy az intézmények az ország különböző részein legyenek, és ne gigaiskolákról legyen szó,

hiszen azokban „elveszne a pénz”, és a felújítás nem lenne annyira látványos.

A mosdók ugyan tiszták voltak, de nagyon le voltak lakva Fotó: Polyák Attila - Origo

Mindezeknek tökéletesen megfelelt a Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola, amely nem sokban különbözik bármelyik kistelepülési általánostól. Az eredetileg kastélynak épült, több mint kétszáz éves intézmény hét tantermében és három szaktantermében 113 gyerek tanul, és 15 tanár dolgozik, nem mindig ideális körülmények között.

„Az iskola 1989-ben lett önálló, de maradjunk annyiban, hogy az épület már akkor egy kicsit le volt lakva” - mutatott körbe az igazgató.

Amin a takarító sem segíthet

Mihalovics Péterné azt már nem tudta megmutatni, hogy a mosdók hogyan néztek ki, de azért aki járt már régi iskolában, annak még a romok között sem volt nehéz elképzelnie. Hiába vigyáztak rá nagyon, és a takarítónők is naponta többször ellenőrizték,

a rossz minőségű ajtókon, 25 éves bojleren és a néha fel-felbugyogó szennyvízen ők sem tudtak segíteni.

A fürdőszobákat faltól falig felújítják Fotó: Polyák Attila - Origo

Arról nem is beszélve, hogy néha azért a mai gyerekek is tudnak meglepetést okozni.

„A kicsiket év elején általában körbevezetjük, és megmutatjuk nekik, hogyan működik a nyomógombos vécé” - avatott be minket az iskolakezdés kevésbé ismert részleteibe az iskola vezetője.

Ki nem húzta le a vécét?

A tanárok azon már meg sem lepődnek, ha a tanulók nem mosnak kezet, és elfelejtik lehúzni maguk után a vécét. Mielőtt bárki az ellenkezőjét gondolná, ez leginkább a jó családból való gyerekekkel történik meg, nekik ugyanis sokszor „még ezt is a szülők csinálják meg” - mesélte Mihalovics Péterné nem sokkal az után, hogy az Unilever képviselőjével együtt látványosan leverték a csempéket a mosdó faláról.

A gyerekeket néha meg kell tanítani arra is, hogy a vécé után mossanak kezet Fotó: Polyák Attila - Origo

Miközben a résztvevők közül egy idő után többen is az egyetlen működő mosdót keresgélték az épületben, a köznevelési államtitkár és a Klik elnöke arról beszélt, hogy sokkal többről van szó, mint egy egyszerű felújításról.

Ezzel a programmal nemcsak a fertőzéseket előzhetjük meg, hanem a gyerekek hozzáállását is megváltoztathatjuk” - mondta az államtitkár.

Megleptük a Klik elnökét

A Klik elnökének adatai szerint jelenleg körülbelül 60 ezer mosdó van a fenntartásukban, ezeknek körülbelül

5-10 százaléka igényel sürgős felújítást.

„A közvetlen életveszélyt szerencsére már mindenhol elhárítottuk” - mondta Hanesz József, aki elképedve vette tudomásul, hogy lejegyzeteltük: a programban összesen 2 269 882 flakon tisztítószert adtak el.

Minden eladott flakon után öt forintot kaptak az iskolák Fotó: Polyák Attila - Origo

Tiszta mosdó, rendes ház

A szomoriak mellett egyébként a baksai, a bucsai, a maroslelei és a szentpétertúri gyerekek kezdhetik meg a következő tanévet higiénikusabb körülmények között.

A falakra mindenhol új csempe kerül, kicserélik a csöveket és a nyílászárókat,

a tükör pedig olyan tiszta lesz, hogy akár a felső osztályosok a legrosszabb telefonnal is tökéletes szelfiket lőhetnek majd benne.

Ha pedig egyszer nagyobbak lesznek, még azt is elmondhatják, hogy valószínűleg az ő mosdójuk az egyetlen az országban, amit még egy államtitkár is meglátogatott.