Cigarettacsempészek nyomában az Origo: hiba volt fegyvert használni

Szerhij, az eredetileg közgazdász férfi a szélsőjobboldali Jobb Szektor donyecki fegyvereseinek parancsnoka, 50 embert irányít. Amíg más parancsot nem kapnak a kijevi központjukból, egy kempingre emlékeztető Krasznij Liman-i bázison gyakorlatoznak, és a k
Szerhij, az eredetileg közgazdász férfi a szélsőjobboldali Jobb Szektor donyecki fegyvereseinek parancsnoka, 50 embert irányít. Amíg más parancsot nem kapnak a kijevi központjukból, egy kempingre emlékeztető Krasznij Liman-i bázison gyakorlatoznak, és a környékbeli rendezvényeket – például a kramatorszki Lenin-szobor április eleji ledöntését – biztosítják, és segélyeket osztanak, gyakran orosz többségű településeken is. Az Origo riportja a kelet-ukrajnai helyzetről. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150430-kilenc-szemelyes-tortenet-a-kelet-ukrajnai-haborubol.html
Vágólapra másolva!
Szóbeszédek, személyes érdekek által motivált magyarázatok, átláthatatlanság. Nagyjából ennyi kristályosodik ki az emberben, amikor Kárpátalján annak próbál utánajárni, hogy ki és miért fogott fegyvert néhány hete az egyébként békés Munkácson. Hamar felmértük: az igazságot nem fogjuk kideríteni, néhány érintettel viszont tudtunk beszélni. Köztük az események főszereplőjével, a Jobb Szektorral is. Cigarettacsempészek nyomában az Origo, 1. rész.
Vágólapra másolva!

Gondolom, ismerik azt a jelenséget, amikor egy történet szárnyra kap, és minden egyes elmesélés után folyamatosan veszít az igazságtartalmából, mert mindenki hozzáadja a saját magyarázatát. Valami ilyesmi történik Kárpátalján július 11. óta, amikor fegyveres összetűzés történt Munkácson Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő és a Jobb Szektor fegyveresei között; a lövöldözésnek négy halottja volt.

A lövöldözés helyszíne a kijevi országúton Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Már az első híradások is arra utaltak, hogy a történteknek köze lehet a megyei csempészpiac (újra)felosztásához. Csakhogy innentől merőben eltérőek a magyarázatok, ami a helyszínen már-már zavarba ejtő volt.

A nagyok biznisze

„Munkácsra megy? Gondolom, a balhé miatt” – teszi fel és válaszolja meg a költői kérdést a csapi határállomásnál várakozó taxisom. Az előttünk álló 60 kilométeren kellemesen gödrösek az utak, van idő beszélgetni, de hamar kiderül, hogy a szóbeszéden kívül konkrétumot szinte lehetetlen kideríteni. Márpedig szóbeszédből rengeteg van.

Az Origo cikkére indult be a kormány

Az ukrán-magyar határon virágzó cigarettacsempészet magyar szálaival az után kezdett komolyan foglalkozni az Orbán-kormány, hogy az Origo július közepén arról írt, hogy magyar határőrök is érintettek lehetnek az illegális kereskedelemben.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere akkor azt mondta, „100 százalék, hogy a magyar határőrök is érintettek a csempészetben", mivel az ő részvételük nélkül nem tudnának átjutni a határon a kamionok. Azt mondják, egy tele kamion cigarettával 450 ezer eurót lehet keresni, így bőven jut mindenki kifizetésére - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök cikkünk megjelenésének másnapján szigorú vizsgálatot rendelt el. Erről a Kormányinfón számolt be Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor kérdésünkre azt is mondta, „személyi következményekről majd a vizsgálat lezárulta után lehet beszélni, ha beigazolódnak ezek a gyanúk".

Néhány nappal később pedig ugyancsak Lázár János közölte a cigarettacsempészési ügyben, hogy Pintér Sándornak és a NAV-nak is foglalkoznia kellett az ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vámosok ügyével. A miniszter megjegyezte, hogy a vizsgálatnak még nincs vége, de nyilvánvaló, hogy vannak vámosok, akik érintettek a csempészésben, és a kormányülés napirendjén szerepelt az ügy."


Az mindenesetre világos, hogy

a Magyarország EU-csatlakozásáig – de legkésőbb a 2007-es schengeni övezeti tagságáig – virágzó cigicsempészet az átlagembernek ma már nem éri meg.

Legálisan csak 2 dobozt lehet átvinni Magyarországra, vagyis még a több száz százalékos árrés ellenére sem éri meg a fáradságot, többel próbálkozni meg nagyon kockázatos. Az áru azonban valahogy mégis átkerül hozzánk – sorozatunk következő részéből ki is derül, mennyire egyszerű hozzájutni.

Az egész országban kapható az áru Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mindebből az következik, hogy a csempészet ma már inkább „a nagyok” biznisze, az olyanoké, akiknek van akkora befolyásuk, annyi erőforrásuk, hogy elboronálják a dolgokat. Egyesek szerint

a munkácsi incidens azért történt, mert a piacból a mostani kijevi vezetéshez jobban kötődő emberek szeretnének részt kapni.

Kell valami pótcselekvés

Kézenfekvő magyarázat lenne, hogy az egyik ilyen szereplő a Jobb Szektor. A radikális szervezet még a 2013 őszén kezdődött Majdan-mozgalomban szerzett magának hírnevet, a tavaly április óta tartó kelet-ukrajnai háborúban pedig aktívan részt vállal.

Jobb Szektor-harcos Donyeck megyében Forrás: Origo

A kijevi vezetéssel azonban az utóbbi hónapokban nem túl harmonikus a viszonya, ennek egyik oka, hogy ha az ukrán kormány eleget akar tenni a minszki megállapodásnak, akkor a Jobb Szektort pacifikálnia kell: valahogyan integrálni kell őket a reguláris hadseregbe. Aki ezt nem akarja, annak új tevékenység után kell néznie – például Kárpátalján.

Szektort tévesztettek

A Jobb Szektor persze mossa kezeit. A szélsőjobboldali csoport vezetője, Dmitro Jaros szerint ők csak a négy országgal – Magyarország, Románia, Szlovákia és Lengyelország – határos megye csempészpiacát szeretnék felszámolni, emiatt halálos fenyegetéseket kaptak. Hosszas egyezkedés után a csoport az Origóval is szóba állt.

Artyem Szkoropadszki, a szóvivő Forrás: Facebook

Artyem Szkoropadszki, a Jobb Szektor szóvivője, Jaros közvetlen munkatársa kérdésünkre azt mondta: a kárpátaljai káoszt azok okozták, akik éveken át szemet hunytak a csempészek tevékenysége fölött. Igazukat, mondja, az is alátámasztja, hogy a történtek után rengeteg illetékest – megyei kormányzót, határőröket, vámosokat, titkosszolgálati tiszteket – leváltottak.

Szkoropadszki ugyanakkor elismerte:

a fegyverhasználat természetesen hiba volt.

Háború van, az embereknél sok a fegyver, ez viszont azok hibája, akik a háborút csinálják. De a mi aktivistáinkat lőtték le, és senkit nem büntettek meg érte, míg tőlünk ketten is börtönbe kerültek. Azt is elmondta, nincs közük a csempészethez; ha lenne, azt a hatóságok már kiderítették volna.

Katonai ellenőrző pont Vereckénél. Most egy ideig mindenki gyanús Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Ágyúval verebekre

A munkácsi lövöldözésben részt vevő 13 szektoros közül hatan továbbra is menekülnek valahol a kárpátaljai erdőkben, a megyében katonai ellenőrző pontokat állítottak fel, hogy kézre kerítsék őket. Nemcsak a hágókon, hanem a nyugati utakon is. Vereckénél minden keletről érkező járművet átvizsgálnak, kérdéseinkre viszont konok hallgatás a válasz. Az eget helikopterek pásztázzák, a vérontás helyszínén pedig katonák hűsölnek harckocsijuk árnyékában. Nem világos, mi dolguk még itt.

Katonák hűsölnek egy harckocsi árnyékában Munkács határában Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Cseberből vederbe

Az egészet azért csinálják, hogy megmutassák, képesek intézkedni, mondta Munkács polgármestere. Lengyel Zoltán nem kertelt, amikor találkoztunk: szerinte a probléma Kijevben van, a csempészet ugyanis anélkül nem működik, hogy a rendőrség és a határőrség ne lenne benne, ezt pedig a kormányzat hallgatólagos jóváhagyása nélkül biztosan nem tehetnék meg.

Lengyel Zoltánnak is megvan a maga verziója Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A polgármester inkább afelé hajlik, hogy a Jobb Szektor valójában részt akar a csempészpiacból, vagyis nem hisz a patrióta szövegeknek.

Ahogy abban is kételkedik, hogy a központilag irányított, fűnyírószerű kádercsere valós eredményt hozhat:

Miért lesz attól jobb, ha idehoznak valakit Lvivből? Ott a lengyel határ, ugyanúgy tudja, mi hogy működik.”

Van honnan tanulni

Ezt nehéz vitatni. Amint már írtuk, csak Kárpátaljáról négy irányba megy a seft, de még ez is elenyésző lehet ahhoz képest, ami például az odesszai kikötőben zajlik, nem beszélve a kelet-ukrajnai háború miatt ellenőrizetlen Luhanszk és Donyeck megyei határokról.

Az odesszai kikötő a csempészet Mekkája Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Ukrajna délnyugati határain sem jobb a helyzet, a szakadár kelet-moldovai Transznisztriát ugyanis „belülről” senki nem védi, vagyis csak a híresen korrupt ukrán határőrökön múlik, mi jut át az ottani határon – a Kisinyov–Odessza vonatot a köznyelv csak csempészvonatnak hívja. Vagyis bárhonnan is pótolják a Kárpátalján leváltott vámosokat és határőröket, hamar alkalmazkodni fognak.

„De a bibi nem itt van – mondja Lengyel Zoltán. – Hanem ott, hogy egy határőr nagyjából 30 ezer forintnak megfelelő hrivnyáért dolgozik havonta. Ha pár száz hrivnyáért be kell csuknia a szemét, akkor be is fogja.” Munkács polgármestere megismételte azt, amit az Origónak már elmondott:

ahhoz, hogy a csempészet működjön, a fogadó országok „hanyagságára” is szükség van.

A polgármester tartja, amit mondott Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Abszurdisztán

Másfajta megközelítésben tálalta a történteket Kárpátalja legismertebb oligarchája, az Egységes Centrum vezetője, Viktor Baloga. A veterán politikus az RBK hírportálnak azt mondta, pusztán arról van szó, hogy

vagyis velük akarták partvonalon kívül helyezni azokat, akik a csempészpiacot a kezükben tartják, hogy aztán a saját embereik kerüljenek a tűz közelébe. Ha pedig ez megtörtént, folytatta, akkor megszabadulnak a szektorosoktól.

Viktor Baloga tudni véli az igazságot Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Baloga szavaiból egyenesen következik, hogy az akció nem pusztán valami helyi bandaháború volt, hanem felülről irányították. Máskülönben aligha fordulhatott volna elő, hogy a megyei rendőrfőnök – a nagy tisztogatási láz kellős közepén – felfelé bukik: Szerhij Saranicsot leváltása után a belügyminisztérium bűnügyi részlegének helyettes vezetőjévé nevezték ki. Ami nagyjából annyira komolyan vehető, mint hogy a csempészpiacról kisöprendő Mihajlo Lanyo a kijevi parlament korrupcióellenes bizottságának tagja.