Rogánék még keresik a szállodát a zárt találkozóra

Orbán Viktor autóban érkezés frakcióülés gépkocsivezető HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ miniszterelnök politikus politikus autója SZEMÉLY autóban érkezés frakcióülés gépkocsivezető HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozá
Visegrád, 2013. szeptember 4. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke érkezik a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának háromnapos, évadnyitó kihelyezett ülésére a Thermal Hotel Visegrád szállodába 2013. szeptember 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szeptember közepén tartja szokásos évadnyitó frakcióülését a Fidesz–KDNP – tudta meg az Origo. A főbb témák közül az illegális bevándorlás biztosan szerepel majd a napirenden. Orbán Viktor zárt ülésen fogja kifejteni a nézeteit az őszi politikai szezon terveiről.
Vágólapra másolva!

Még nem tudni, hol lesz a Fidesz félévente szokásos kihelyezett frakcióülései közül a következő. Még nem találtak olyan szállodát, ahol a teljes frakcióstáb elférne. Az időpont azonban már eldőlt: az Origo megtudta, szeptember 15-e körül tarthatja összejövetelét a Fidesz–KDNP.

Rogán szeptember 16–18-ról beszélt

A Magyar Hírlapnak adott interjújában Rogán Antal már korábban bejelentette a frakcióülés pontos időpontját. A frakcióvezető szeptember 16–18. közti időpontról nyilatkozott.
Orbán Viktor legközelebb várhatóan csak szeptemberben tart nagy ívű beszédet Fotó: Polyák Attila - Origo

Kevesebb dolguk lesz

Általában ezeken az üléseken szokták felvázolni az ezt követő időszak főbb politikai irányvonalát.
Az addig hátralévő másfél hónap alatt még alakulnak a témák, de

az illegális határátlépés és a bevándorlás biztosan napirenden lesz.

Szóba kerül majd az illegális határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítása is, de erről még komoly vita zajlik az illetékes minisztériumok között is. Az őszi frakcióülésen a korábbi évekkel szemben a képviselőknek lényegesen kevesebb dolguk lesz, mivel a jövő évi költségvetést már a nyár elején elfogadta a parlament.

A képviselőknek a jövő évi költségvetéssel már nem kell foglalkozniuk Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mindegyik miniszter marad

Úgy tudjuk, a frakcióülésen

már nem kerülnek napirendre a kormányzati átalakítások,

mivel a miniszterelnök addigra szeretné lezárni ezeket a kérdéseket. Az teljesen biztosnak tűnik, hogy a tárcák élén nem lesznek változások, de államtitkári szinten már biztosan lesznek mozgások. Orbán Gábor, az NGM adóügyi államtitkára már be is jelentette a távozását, ami egyébként mindenkit meglepett a minisztériumban.

Korábban arról volt szó, hogy július 3-án belső konferenciát tart a kormány, ennek célja, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss prognózisa és a minisztériumok munkaterve alapján meghatározza a következő három év feladatait. A konferenciát az illegális bevándorlás miatt elhalasztották,

várhatóan augusztus végén tartják majd meg. Személyi kérdések is szóba kerülnek.

„Lerakták az alapokat”

A kihelyezett frakcióülések hagyománya egészen 2010-ig nyúlik vissza. Öt évvel ezelőtt szeptember 8–10-én, Tapolcán ülésezett a Fidesz–KDNP, akkor többek között arról döntöttek, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot terjesztenek elő a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére. Orbán Viktor a zárt ülésen azt hangsúlyozta, hogy

száz nap alatt lerakták a megújuló Magyarország alapjait.

2013 szeptemberében Visegrádon üléseztek a képviselők Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Puccs?

Az utóbbi évek egyik legforróbb hangulatú frakcióülése 2012 februárjában, Egerben zajlott. Lázár Jánosnak, aki akkor még a Fidesz képviselőcsoportjának az élén állt, azt is cáfolnia kellett, hogy

Orbán Viktor a saját személyét érintő puccskísérletről beszélt.

Lázár egyébként az ülés után mondta azt, hogy a BKV ügyében Tarlós István főpolgármester „ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal.

Orbán Viktor zárt ülésen ismerteti majd a terveit Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hamvába holt regisztráció

2012 őszén Sárváron üléseztek a kormánypárti politikusok, az egyik legfőbb téma a választási regisztráció volt. Rogán Antal akkor arról beszélt, hogy az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul. Az önkéntes feliratkozás a Fidesz-frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat.

Végül a feliratkozásból az alkotmánybíróság döntése miatt nem lett semmi.

Békemenet is volt

A 2013-as téli gyulai frakcióülés alatt még egy békementet is tartott a Civil Összefogás Fórum egy ottani ellenzéki demonstrációra reagálva. A zárt ülésen a rezsicsökkentés volt a középpontban, Rogán Antal akkor azt jelentette be, hogy 2013. július 1-jétől csökkenniük kell a víz-, a csatorna-, a szennyvíz-elvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak.

A 2014-es téli kihelyezett frakcióülés abból a szempontból volt egyedülálló, hogy csak egy napig tartott. Balatonszárszón arról döntöttek, hogy három lépcsőben csökkentik a rezsit.

2011 februárjában Siófokon ülésezett a Fidesz–KDNP Forrás: MTI/Beliczay László

Középpontban a törlesztők

A 2014-es önkormányzati választás előtti Tapolcán gyűltek össze a kormánypárti képviselők. A fő téma a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések voltak.

Legutóbb 2015. február 4–6. között tartotta évadnyitó frakcióülését Mezőkövesden a Fidesz–KDNP. Az egyik legfontosabb döntés az volt, hogy

egy új budapesti szuperkórház felépítését határozták el.

Az építkezés mostanáig sem kezdődött el, csak annyit lehet tudni, hogy valahol Budán lesz az új intézmény.