Nem kellettek a cseh rendőrök a határra

menekültek illegális bevándorló menekült rendőr SZEMÉLY idegenrendészet Szeged, 2015. június 24.
Rendőrök őrzik a határsértőket, akiket a Tisza árterében, Szeged közelében fogtak el 2015. június 24-én. A rendőrség idegenrendészeti akció keretében átfésül
Szeged, 2015. június 24. Rendőrök őrzik a határsértőket, akiket a Tisza árterében, Szeged közelében fogtak el 2015. június 24-én. A rendőrség idegenrendészeti akció keretében átfésülte a Tisza aljnövényzettel benőtt, erdős árterét. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Húsz rendőrt ajánlott fel Csehország, akik a magyar-szerb határon teljesítettek volna szolgálatot augusztustól. A cseh belügyminiszter szerint azonban Magyarország leállította a programot. 
Vágólapra másolva!

Rendőröket küldene Csehország a magyar-szerb határ védelmének megerősítésére - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter a dél-morvaországi Mikulovban, miután Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterrel tárgyalt.

Rendőrök őrzik a Szeged közelében elfogott határsértőket Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Chovanec szerint Csehország rendőröket, megfelelő műszaki felszerelést és pénzt ajánlott fel erre a célra Magyarországnak. A korábbi elképzelések szerint már augusztustól húsz cseh rendőr teljesített volna szolgálatot a magyar-szerb határon.

- mondta a cseh miniszter.

„Az illegális bevándorlók ezrei Magyarországon keresztül érkeznek Ausztriába, ezért fontos, hogy rendőröket küldjenek a magyar-szerb határra, de máshová is, ahol szükség van rájuk” - mondta Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter.

Bécsnek gondot okoz a menekültek ellátása

Elmondása szerint Ausztriában jelenleg

több tízezer migráns tartózkodik, és Bécsnek komoly gondot okoz az elhelyezésük.

Az osztrákok a múlt héten megállapodtak Szlovákiával, hogy Pozsony 500 menekültet helyez el Bősön az ottani táborban, a község többségében magyar lakossága azonban tiltakozik a tervek ellen.

- fogalmazott az osztrák belügyi tárcavezető.

Csehországban az első fél évben 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi a menekültek befogadását.