Itt a lista: nézze meg, az Ön egyeteme megszűnik-e

épületfotó fa fenyőfa FOTÓ FOTÓTÉMA NÖVÉNY Sopron, 2013. június 11.
A Nyugat-magyarországi Egyetem főépülete Sopronban 2013. június 11-én. Az egyetem mintegy másfél milliárd forintos többlettámogatást kap idén az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy
Sopron, 2013. június 11. A Nyugat-magyarországi Egyetem főépülete Sopronban 2013. június 11-én. Az egyetem mintegy másfél milliárd forintos többlettámogatást kap idén az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a belső szerkezetének racionalizálásával csökkentse több száz millió forintos adósságállományát. MTI Fotó: Nyikos Péter
Vágólapra másolva!
Megszűnhet a Nyugat-magyarországi Egyetem, Gyöngyösön csak felnőttképzés marad, önálló intézmény lesz viszont az Állatorvosi Egyetem. Többek közt ezt tervezi a Felsőoktatási Államtitkárság, amely számít arra, hogy néhány városban ellenállásba ütköznek majd az átalakítások. Végső döntés augusztus végén várható. 
Vágólapra másolva!

Forró ősz elé néz a magyarországi felsőoktatás. Információink szerint hosszú hónapok egyeztetései után elkészültek a tervek az intézmények átalakításáról. Végső döntés ugyan csak augusztus végén lesz, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor gyökerestül átalakul az egyetemek és a főiskolák struktúrája.

Az is biztos, hogy a változásoknak nem mindenki fog örülni, legalábbis a Felsőoktatási Államtitkárságon számítanak arra, hogy ellenállásba ütköznek majd az átalakítások.

A Nyugat-magyarországi Egyetem főépülete Sopronban. Feldarabolják Forrás: MTI/Nyikos Péter

Vége a gigaegyetemnek

A legnagyobb változás

a Nyugat-magyarországi Egyetem megszűnése lenne.

A felsőoktatási intézmény jelenlegi formájában 2008-ban jött létre, de hét év elég volt hozzá, hogy kiderüljön: működése nem fenntartható. A tervek szerint az egyetemet feldarabolnák, egyes karai önállóan működnének tovább, mások beolvadnának egyéb intézményekbe – mondta el az Origónak Palkovics László.

A felsőoktatási államtitkár szerint a tervek a következők:

  • A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar leválna, és a győri Széchenyi István Egyetembe olvadna.
  • Az Apáczai Csere János Kar szintén a győri Széchenyi István Egyetem része lenne.
  • A szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar önálló intézménnyé válna, de kiegészülne gépészmérnöki, informatikai és műszaki menedzseri képzéssel is.
  • Önálló intézményként működne a faipari és erdészeti kar Sopronban.

A többi kar megmaradna Sopronban, és továbbra is Nyugat-magyarországi Egyetem néven vagy Soproni Egyetemként folytatná. Megszűnne viszont a zalaegerszegi mechatronikai képzés, a nagykanizsai Pannon Egyetemre kerülne át.

A Szolnoki Főiskola Kecskeméttel olvadna össze Forrás: MTI/Bugány János

Szolnok Kecskemétre megy

Természetesen nem csak a Nyugat-magyarországi Egyetemet érintenék a változások. Az államtitkár szerint tervben van

a kecskeméti és a szolnoki főiskola integrálása

is, de ez nem jelenti, hogy bármelyik campus megszűnne, csak egy intézményként, egy vezetéssel működnek majd tovább.

Az, hogy a Szolnoki Főiskola integrálódjon, már korábban is felmerült. A kétezres évek elején még 5500 hallgatóval büszkélkedhetett az intézmény, ezért 2006-ban hat és fél milliárd forintos PPP-beruházásba kezdtek. Csakhogy Szolnokon mára 1200 diák maradt, és a törlesztés miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. Szolnok hátrányba került a bolognai rendszer bevezetése miatt is, mivel hagyományosan erős turisztikai képzését más intézmények is átvették.

Palkovics László hónapok óta egyeztet az egyetemek vezetőivel Fotó: Bielik István - Origo

Gyöngyös, a nagy vesztes

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola sem maradna meg jelenlegi formájában,

ennek fő oka, hogy az egykori 17 ezres hallgatói létszám 4500 főre apadt, miközben rengeteg pénzt költöttek infrastruktúrára. Ezt viszont a diákok jelenlegi száma képtelen fenntartani.

A Károly Róbert Főiskola főbb karai Egerbe költöznek Forrás: Simó Endre/Magyar Távirati Iroda Zrt./Simó Endre

Az államtitkárság terve az, hogy az agrárképzést Gödöllőre vinnék, a többi kar pedig összeolvadna az egri Eszterházy Károly Főiskolával. Gyöngyösön maradna a tangazdaság, valamint felsőoktatási központot hoznának létre a városban.

Tanárok, irány Eger!

Az egri Eszterházy Károly Főiskolába olvasztanák a Szent István Egyetem jászberényi pedagógusképzési karát is.

A hevesi megyeszékhelyen így egy új egyetem is létrejöhetne a három intézmény egybeolvadásával.

Ezek természetesen még csak tervek, az intézményeknek augusztus végéig el kell készíteniük a stratégiai tervüket és az új működési modelljüket.

Egerben akár egy új egyetem is létrejöhet Forrás: MTI/Oláh Tibor

Önálló állatorvosok

Az állatorvosi kar kiválna a Szent István Egyetemből,

és önálló egyetemként folytatná. A kar hallgatóinak 60 százaléka jelenleg külföldről érkezik, és ők el tudnák tartani a képzést, ami jelenleg a legjobb Európában.

Ebben az esetben azonban meg kell vizsgálni, hogy hosszú távon is működhetne-e az önálló Állatorvosi Egyetem, ami attól is függ, hogy valamelyik szomszédos országban indítanak-e hasonló képzést.

Mi a Corvinus sorsa?

A felsőoktatási államtitkárság szerint az átalakítások fő oka, hogy rengeteg intézmény nem tudja hosszú távon folytatni a működését a jelenlegi keretek között. Idetartozik például a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, amelynek vezetése is tisztában volt vele, hogy vagy integrálódnak, vagy hamarosan megszűnnek.

Azt még nem tudni, mi lesz Budapesti Corvinus Egyetemmel Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Továbbra sem tudni azonban, hogy mi lesz a Corvinus Egyetemmel. Az intézmény vezetői még június elején jártak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, hogy beszéljenek az intézmény feldarabolásának híréről. Palkovics László felsőoktatási államtitkár akkor az Origónak azt mondta: szó sincs arról, hogy eladnák a Villányi úti ingatlanokat, sőt a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart sem helyezik át sehova, de azt elismerte, hogy változásokra szükség van.