Senkinek sem kell pirulnia a hálapénz miatt

Vágólapra másolva!
Jelenleg nincs napirenden a hálapénz elfogadásának büntethetőségére vonatkozó törvényi szabályozás módosítása, tudomásul vették az orvos szakmai szervezetek tervezett változtatással kapcsolatos álláspontját - közölte az Igazságügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Esőként a Magyar Rezidensszövetség vetette fel a kérdést, és kérte a legfőbb ügyész állásfoglalását arról, hogy az orvosok által előre nem kért, de utólag elfogadott hálapénz vesztegetésnek minősül-e - írja a Magyar Hírlap. A szervezet szerint

az új Btk. alapján előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki utólag elfogadja az előre nem kért hálapénzt.

Az ügyészség osztotta a szövetség álláspontját, megállapítva, hogy a hálapénz elfogadásával kapcsolatban felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmű.

Az Igazságügyi Minisztérium az egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezetében egyértelműsíteni akart, kimondva, hogy

nem valósítja meg a vesztegetés elfogadásának bűncselekményét, aki utólag fogad el juttatást valakitől, aki elégedettségét kívánja kifejezni.

Bűncselekménynek minősült volna az az eset, ha az előny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik, vagyis az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné. Ez a passzus azonban kikerült a tervezetből - írta a lap.