Ellenplakátokkal üzentek a kormánynak

ellenplakát, Btk.
A Btk usztítás elleni paragrafusáról sem feledkezett meg a kutyapárt
Vágólapra másolva!
„Ha Magyarország miniszterelnöke vagy, be kell tartanod a törvényeinket” - ez olvasható azon a plakáton, amelyet Orbán Viktor szülőfalujában, Felcsúton helyeztetett el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Míg a bejegyzett viccpárt így válaszolt a kormányzati plakátkampányra, az egészségügyi dolgozók béremelésért és munkakörülményeik javításáért tüntettek. Kiderült az, hogy a norvég pénzeket jogszerűen működő civil szervezetek osztották, Tarlós István pedig az Origóban üzent Lázár Jánosnak. Ez volt a héten.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a bevándorlással, hanem a kormány egyéb intézkedéseivel és a közelmúlt zavaros ügyeivel is foglalkoznak azok a kormányellenes óriásplakátok, amelyek a héten jelentek meg az országban.

Több mint 33 millió

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog együttműködésével készült plakátok a megszólalásig hasonlítanak a kormány bevándorlóellenes kampányára. Az aktivisták azt mondják: így tiltakoznak a szerintük

manipulatív, közpénzből fizetett kormányzati hirdetések ellen.

Van olyan plakát, amelyiken Szent István király idegenek befogadására buzdító intelmei olvashatók, de olyan is, amelyen konzultációt ajánlanak a Paksra tervezett új atomerőműblokkokról vagy az ügynökaktákról.

A Bécsi úton is van plakát Fotó: Sztankó Bálint - Origo

A plakátkampány szervezői két hét alatt több mint 33 millió forintot gyűjtöttek össze, bár eredetileg csak 3 milliót kértek támogatóiktól. Kovács Gergő, az MKKP tagja azt mondta az Origónak, hogy a pénz összesen 800-900 plakát kihelyeztetésére lesz elég.

Zárják be

Közben a debreceni menekülttáborban viccnek távolról sem nevezhető dolgok történtek. A Sámsoni úton vallási okok miatt egy afgán és egy török menekült verekedett össze. A csetepatéhoz többen csatlakoztak, végül a tömeg kitört a táborból. Kukákat gyújtogattak, botokkal támadtak az autókra és buszokra. A táborlakókat a könnygázt is bevető rendőrök fékezték meg, az összecsapás közben egy rendőr könnyebben megsérült. Az Origo úgy értesült, hogy az akcióban 330 rendőr és 70 jármű vett részt. Összesen hat randalírozót állítottak elő, akiket garázdasággal vagy önbíráskodással gyanúsítanak.

A debreceni állomás zsúfolásig megtelt,

az eredetileg 830 fő befogadására alkalmas korábbi laktanyában ma közel 1500-an laknak. Debrecen polgármestere szerint a városban nincs helye menekülttábornak, a létesítményt be kell zárni.

Ultimátumot adtak

Tüntetés Budapesten is volt a héten: béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által szervezett demonstráción. Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon tartott megmozdulás résztvevői – akik a szervezők szerint négy és fél ezren voltak – a Jászai Mari térről vonultak a Kossuth térre. A tüntetők egy petíciót adtak át az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik főosztályvezetőjének. Ebben az áll, ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor

tömegesen mondanak fel,

ellehetetlenítve így a kórházakat.

A Parlament épületéhez mentek az egészségügyi dolgozók Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A vérnyomás rendben

Lázár János tájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány átvette a BKV 52,3 milliárd forintos adósságállományát, továbbá évi mintegy 30 milliárd forintos állami támogatást is ad a következő években a fővárosi közösségi közlekedésre. A felvetésre, hogy Tarlós István szerint ez kevés a BKV működtetéséhez, Lázár János azt válaszolta: ezeket a döntéseket a kormány a főpolgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárgyalásai alapján hozta meg. Ezt Lázár János – mint fogalmazott – "Tarlós István vérnyomása" és a

"Tarlós-Lázár háborút emlegető sajtó"

miatt emelte ki külön.

Az Origo Tarlós István reagálását kérte, a főpolgármester pedig azt üzente a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy "Lázár János örülne, ha csak annyi lenne a vérnyomása ennyi idősen, mint most nekem".

Rendben voltak a civilek

Lázár Jánosnak viszont nemcsak Tarlós István miatt főhet a feje, a civilek is csatát nyertek vele szemben. A Fővárosi Főügyészség befejezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérésére indított törvényességi ellenőrzést a norvég pénzek hazai elosztásában érintett öt civil szervezetnél. Háromnál mindent rendben találtak, egy szervezet nem működik, egy alapítvány pedig adminisztratív hibát követett el azzal, hogy nem tette fel a honlapjára a 2012. és 2013. évi beszámolókat – derül ki a Magyar Nemzet által megismert törvényességi ellenőrzés eredményeiből. A szervezetekkel kapcsolatos vizsgálatsorozatot – tavaly májusban több házkutatás is zajlott az ügyben – még Lázár János kezdeményezte.

Az Ökotárs alapítványnál tavaly volt házkutatás Fotó: Polyák Attila - Origo

Lobbiztak vagy nem lobbiztak?

Azt viszont, hogy kinek az ötlete volt a boltok kötelező vasárnapi bezárása, most nem lehet pontosan tudni. Baldauf László, a CBA üzletlánc elnöke – aki szerint a vasárnapi munka válásokhoz is vezetett korábban – a Heti Válasznak azt mondta, hogy a CBA és a Coop üzletláncok vezetői közösen lobbiztak a vasárnapi zárva tartás érdekében.

A politikusok szerint nem volt egyeztetés és lobbizás Forrás: Tumblr/Rosalind damba

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek pártja, a KDNP fő támogatója volt a boltzárnak, tagadta, hogy egyeztetett volna a két üzletlánc vezetőjével, de a Kormányinfón Lázár János is elmondta, nem tapasztalt ilyen lobbitevékenységet a cégek részéről.