Brüsszel vizsgálja a paksi bővítés állami támogatását

atomerőmű, Paks
Paks, 2011. március 7. Az atomerőmű egyik munkatársa egy alkatrész emelését irányítja az erőmű II-es blokkjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Energiaklub szerdai közleménye szerint az Európai Bizottság hivatalosan vizsgálja a paksi bővítés állami támogatását, brüsszeli források szerint ugyanakkor nem indult formális eljárás, hivatalból értékelik a projektet. A Párbeszéd Magyarországért úgy véli: a vizsgálat végeredménye oda vezethet, hogy Paks II. költségvetésen keresztül való finanszírozását le kell állítani.
Vágólapra másolva!

Begyűjtötték az információkat

Az Energiaklub tudatta, hogy még májusban érdeklődtek Jávor Benedek PM-es politikussal az előzetes vizsgálat eredményéről. Az Energiaklub Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos kedden kelt válaszát is közzétette, amelyből az derül ki, hogy az Energiaklub információval járult hozzá a testület előzetes vizsgálatához. A biztos leírja, hogy Magyarország május 22-én tájékoztatta hivatalosan a bizottságot a tervezett állami intézkedésről, az Energiaklub pedig bármikor küldhet további információt, amelyet figyelembe fognak venni.

Jávor Benedek Fotó: Polyák Attila - Origo

Két hónapon belül döntenek

Levele végén ugyanakkor a biztos azt írja, hogy ha minden szükséges információt megkapnak Magyarországról, akkor a brüsszeli testületnek két hónapja lesz mérlegelni, hogy a magyarországi intézkedések támasztanak-e egyáltalán kétséget azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályainak.

Mélyreható vizsgálat jöhet

Ha a bizottságnak a birtokában lévő információkból kiindulva alapos a gyanúja, hogy a tervezett intézkedések tiltott állami támogatást jelentenek, akkor úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít, de ez a biztos levelében leírtak szerint még nem történt meg.

Az atomerőmű egyik munkatársa egy alkatrész emelését irányítja az erőmű II-es blokkjában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez egy szokásos uniós eljárás

Az MTI-nek egy neve mellőzését kérő brüsszeli tisztviselő úgy fogalmazott: nem indult hivatalos vizsgálat. Az ilyen beruházások esetében a kormányok feladata az, hogy a tervezett állami intézkedésekről értesítsék a bizottságot, amely versenyjogi hatóságként eljárva, hivatalból megvizsgálja, hogy összhangban állnak-e az uniós versenyjog szabályaival.

PM: A vizsgálat eredménye gátolhatja a paksi bővítést

A Párbeszéd Magyarországért (PM) az Origónak szerdán megküldött sajtóközleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság hivatalosan is elindította azt az eljárást, amely Paks II. állami támogatását vizsgálja. Mint írják: kiderül, hogy a beruházás finanszírozása tiltott állami támogatásnak minősül-e, és ha igen, akkor az ellentétes az EU szabályaival, vagyis Paks II. költségvetésen keresztül való finanszírozását le kell állítani. Hozzáteszik ugyanakkor: Pakssal kapcsolatban minden dokumentum titkos, így többek között a hivatalos számítások sem ismertek.