Vágólapra másolva!
Továbbra is kiszabható tényleges életfogytiglan Magyarországon - derül ki a Kúria jogegységi határozatából. Az indoklás szerint az ilyen büntetés az alkotmányos jogrend része. A Fidesz örül a döntésnek, és a kormányt dícséri.
Vágólapra másolva!

Ugyan nemrég a Kúria megváltoztatott egy tényleges életfogytiglani ítéletet, de a legfelsőbb bírói fórum jogegységi határozatában ettől függetlenül továbbra is alkalmazhatónak ítélte ezt a büntetést.

Marad a tényleges életfogytiglan

A Kúria határozatát azzal indokolta, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kialakult ítélkezési gyakorlatától eltérésre a hatályos jogszabályok, az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjoga, alkotmánybírósági döntés és a Kúria (...) 2015. június 11-én kihirdetett felülvizsgálati határozata nem adnak okot".

Justitia szobra a Kúria épületében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátették: az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt kizárását a feltételes szabadságra bocsátásból nemzetközi szerződés nem tiltja.

Magyar ügye miatt volt kérdéses

Ahogy arra a Kúria közleménye is utalt, a bírói fórum büntető kollégiumának vezetője azután indítványozta jogegységi eljárás lefolytatását, hogy június 11-én a Kúria öttagú tanácsa mellőzte a tényleges életfogytiglanra vonatkozó rendelkezést Magyar László ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntése miatt.

A magyar bíróság döntése ellen Magyar László ügyvédei Strasbourghoz fordultak Forrás: MTI/Marjai János

Az Origo is beszámolt arról, hogy

Magyar Lászlót idős emberek elleni súlyos bűncselekmények miatt ítélték életfogytiglanra.

Jogi képviselői a strasbourgi bírósághoz fordultak, amely tavaly kimondta: az emberi jogi egyezménynek a kínzást, megalázó bánásmódot tiltó rendelkezésébe ütközik az olyan büntetés, aminél az elítélt nem tudhatja, mikor, milyen feltételek mellett vizsgálják felül a büntetését.

Lázár János kikelt a döntés ellen

A Kúria döntését utóbb vállalhatatlannak, elfogadhatatlannak minősítette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus szerint ugyanis az meghaladja a strasbourgi bíróság ítéletét, szembemegy a magyar büntető törvénykönyvvel, lehetővé teszi egy társadalomra veszélyes bűnöző szabadulását.

Lázár János miniszter vállalhatatlannak nevezte a Kúria korábbi döntését Fotó: Bielik István - Origo

Lázár János akkor jelezte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, kezdjen egyeztetést a Kúriával és mérlegelje, hogy a kormány miként tud az Alkotmánybírósághoz fordulni.

A Fidesz üdvözölte a friss döntést

A Fidesz közleményben helyeselte a Kúria jogegységi határozatát a tényleges életfogytiglanról. Azt írták:

azt, hogy továbbra is kiszabható legyen a tényleges éltefogytiglan, a Fidesz és a polgári kormány érte el.

A Fidesz véleménye szerint a legsúlyosabb életellenes cselekményeket, gyilkosságokat elkövetőknek élethosszig börtönben van a helyük.