Roham a boltzáras népszavazásért

vasárnapi boltzár, parkoló, Lidl,
Vágólapra másolva!
Miután a Kúria kedden elutasította az MSZP, valamint korábban a Munkáspárt vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésének felülvizsgálati kérelmét is, megnyílt a jogi lehetőség arra, hogy bárki újra benyújtsa kezdeményezését referendumra ugyanebben a témában. Nagy volt a tolongás, de az MSZP volt a leggyorsabb.
Vágólapra másolva!

Öröm vegyült az ürömbe az MSZP-nél. A Kúria kedden ugyan végleg elutasította az ellenzéki pártnak a vasárnapi boltzár megsemmisítésére irányuló népszavazási kezdeményezését, ám ezzel új lehetőség is nyílt, és

a szocialisták ismét beadták referendum-javaslatukat, amely eltörölné a KDNP ötletére bevezetett korlátozást.

Thürmerék miatt csúsztak le

A Kúriához azért fordult felülvizsgálati kérelemmel az MSZP, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a párt kezdeményezését. A szocialisták azért gyűjtöttek volna aláírásokat, hogy népszavazáson dönthessen minden választó arról: megsemmisítse-e az Országgyűlés a kiskereskedelmi szektorra érvényes, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt.

Üres a Lidl parkolója vasárnap Forrás: Origo

Az NVB azért utasította el a szocialisták kezdeményezését, mert a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula beelőzte őket, és korábban benyújtotta e tárgyban azt a kérdését. Ez tartalmilag azonban éppen az ellenkezőjét célozta volna.

A Munkáspárt a vasárnapi pihenőnaphoz való jogot nem csak megtartotta volna, de az alaptörvénybe iktatta volna.

Thürmer Gyuláék szabálytalan kérdést nyújtottak be, de időben beelőzték vele az MSZP-t Forrás: MTI/Marjai János

Thürmerék vélhetően tudatosan szabálytalan kérdést nyújtottak be, mivel nem lehet népszavazást kiírni az alaptörvényre vonatkozó kérdésben. Vagyis

az MSZP formálisan helyes kérdését - bár időben később érkezett - a Munkáspárt ki tudta ütni,

mivel a szabálytalan saját kérdésére hivatkozva az NVB a szocialistákét is megsemmisítette, mondván: a két kérdés azonos tárgyú.

Az MSZP ismét benyújtotta

Időközben a Kúria alapvető szabálytalansága miatt elutasította a munkáspárti kérdést, majd kedden az MSZP felülvizsgálat kérdését is. Ezzel viszont, miután jogerősen már egyik kérdés sem "játszott",

a Kúria ismét megnyitotta az utat az előtt, hogy bárki új kezdeményezést nyújtson be a boltzár miatt.

A Kúria a felülvizsgálati kérelem elutasításával szabad utat nyitott egy új kezdeményezésnek Forrás: Origo

Az MSZP már készült erre és a nagy tolongás ellenére sikerült elsőként benyújtania újra a saját, formailag szabályos kérdését. Arról, hogy a jogi út megnyílt, elvileg a Kúria honlapjáról lehetett volna tájékozódni, ahová a döntés napján fel kell, kerüljön minden határozat. Csakhogy előbb nem itt, hanem a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján jelent meg a Kúria döntése.

Litresits András, az NVB MSZP által delegált tagja az Origónak elmondta, hogy 15 óra 41 perckor került ki a Kúria döntése a választási iroda honlapjára, ő pedig amint értesült erről, a szocialisták delegáltjaként újra benyújtotta a boltzár eltörlését célzó kezdeményezést.

15 percen múlott az elsőség

Az MSZP ismételt kezdeményezését 16 óra 15 perckor regisztrálta az NVI - mondta Litresits. Ezzel az MSZP volt az első, de nem sokkal. A delegált ugyanis arról számolt be, hogy míg más érdeklődőt nem látott, amikor bement az NVI irodájába, - ahol Gáva Krisztián átvette tőle a papírokat –, mire kijött, már ketten álltak az ajtóban.

Jól látszik a rögzítés időpontja a jobb felső sarokban: 16 óra 15 perc Forrás: Origo

Utóbb kiderült, ők ugyanebben a témában hoztak kérdést, de 16 óra 30 perces regisztrálásukkal már lecsúsztak a lehetőségről, nem ők lettek az elsők, kezdeményezésüket éppúgy elutasítják majd, mint annak idején a szocialistákét Thürmer beadványára hivatkozva.

A fideszesek is elutasítják

Az Origo is beszámolt arról a friss kutatásról, miszerint a boltzárnak már a kormánypárti szavazók sem örülnek. Míg tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján.

Pártállástól függetlenül, minden társadalmi csoport ellenzi a vasárnapi zárva tartást - derült ki a Medián május végi közvélemény-kutatásából. Az intézet 1200 embert kérdezett meg arról, 72 százalékuk gondolta úgy, hogy az üzleteknek vasárnap is nyitva kellene lenniük.

Szavazzon!

Ön eltörölné a vasárnapi boltzárat?