Kocsis Mátét sem hagyta hidegen a szivárványözön

Kocsis Máté
Magyaros szűrővel válaszolt Kocsis Máté a a Facebookon
Vágólapra másolva!
Megvan a magyaros válasz az amerikai melegházasságot üdvözlő szivárványözönre: Kocsis Máté és Kovács Zoltán is magyaros színekbe bújtatta a Facebook-profilját. A kormányszóvivő szerint az alkotmány minden magyarnak ugyanolyan jogokat garantál – ez éppen csak a hazai melegek házasságára nem érvényes.
Vágólapra másolva!

Felrobbant a szivárványbomba, mióta pénteken az USA Legfelsőbb Bírósága bejelentette: az Egyesült Államokban legális a melegek házassága.

Mindenki színes lett

A hírt egy szivárványszínű alkalmazással üdvözölte a Facebook-alapító Mark Zuckerberg. Az appot pár nap alatt szimpatizánsok milliói töltötték le, közöttük Leonardo DiCaprio és Arnold Schwarzenegger – majd beszállt a színjátékba a Google is.

A Terminátor megformálója sem ijed meg a szivárvány színeitől Forrás: Facebook/ Arnold Schwarzenegger

Magyaros válasz

Úgy tűnik, a szivárványáradat a magyar politikusokat sem hagyta hidegen: Kocsis Máté – aki már korábban is hangoztatta:

– szombat éjjel a magyar zászló színeivel dekorálta a Facebook-profilját. Így tett Kovács Zoltán kormányszóvivő is, ő viszont később visszaállította a képét.

Kocsis Máté magyaros szűrővel válaszolt a Facebookon Forrás: Facebook/ Kocsis Máté

Rossz az...

A józsefvárosi polgármester megkeresésünkre azt üzente az Origónak, hogy szerinte "nem kell magyarázkodni Magyarországon egy magyar zászló miatt." Kovács Zoltán már talányosabban válaszolt: "Minden fénykép sajátossága, hogy bárki/mindenki azt lát benne, amit akar."

Kovács Zoltán kormányszóvivő fényképe. Mindenki azt lát bele, amit akar Forrás: Origo

írta a szóvivő a kérdésre, hogy magyar zászlós profilja összefüggésben van-e a nemzetközi szivárványáradattal.

Kis szépséghiba

Kovács Zoltán nem véleményezte a melegházasság elfogadását, de mint írta, egyetért az alaptörvénnyel, ami "minden magyar állampolgárnak etnikai, nemi, vallási stb. hovatartozásától függetlenül már ma is ugyanazokat a jogokat garantálja."

Ez éppen csak az azonos nemű párokra nem érvényes.

Az alaptörvény ugyanis a házasságot kizárólag, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget határozza meg, és szót sem ejt a melegekről.

A melegházasság bevezetését támogató aktivisták ünnepelnek egy szivárványszínű zászlóba burkolózva Dublinban 2015. május 23-án, az azonos neműek házasságának legalizálásáról szóló népszavazás utáni napon Forrás: MTI/EPA/Aidan Crawley

Az azonos nemű magyar pároknak marad a bejegyzett élettársi kapcsolat, de így is kevesebb jogot élveznek a házasoknál:

nem vehetik fel egymás nevét, és nem fogadhatnak örökbe gyermeket sem.

Mennek a Pride-ra Rogánék?

Itthon ugyanakkor egyre többen töltik le a melegházasságot üdvözlő appot, közöttük Rogán Cecília. A 20. Budapest Pride szervezői meg is hívták a Rogán családot a fővárosi, július 11-i rendezvényre, amit a színész-rendező Alföldi Róbert nyit majd meg.

Rogán Antal felesége is üdvözölte az amerikai melegházasságok legalizálását Forrás: Facebook/ Rogán Cecília

A Magyar Liberális Párt sem maradt tétlen az üggyel kapcsolatban: éppen hétfőn jelentették be, hogy alkotmány- és törvénymódosítást nyújtanak be az Országgyűlésnek az azonos neműek házasságának elismeréséért.