Népességrobbanás Győrben és Nyíregyházán

- HORIZONTAL HOMAGE FUNERAL MURDER DEATH MUGGING GENDARME GENDARMERIE POPULATION OF EUROPE ILLUSTRATION CROWD INHABITANT WALKING STREET
People take part in a march, on June 22, 2012 in Collobrieres, southern France, for two female paramilitary gendarmes who were shot dead by French suspect Abdellah Boumezaar, in June 17. Suspect Boumezaar was arrested during a massive manhunt on June 18, 2012 and admitted to have shot dead two female paramilitary gendarmes with one of their own pistols in the French southeastern village of Collobrieres. AFP PHOTO / FRANCK PENNANT
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, egyelőre semmi sem állíthatja meg a magyarországi népességfogyást, ráadásul idén az első két hónapban radikálisan megnőtt a halálozások száma. Nem vigasztalhat minket az sem, hogy az Európai unióban sem sokkal jobb helyzet. Ezzel egy időben az országon belül nagyon komoly vándorlás zajlik. A legnagyobb nyertes Szeged, Győr és Nyíregyháza, míg a legtöbben az Alföld közepét hagyják el.
Vágólapra másolva!

Kedvezőnek nevezte a legfrissebb demográfiai adatokat Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, arról azonban már elfelejtett említést tenni, hogy sajnos a halálozások számában továbbra sem sikerült jelentős csökkenést elérni. Ha hosszabb idősoron szemléljük az adatokat, akkor azt láthatjuk, hogy 2011 januárja óta az élve születések száma nagyjából 7 és 8 ezer között mozog kisebb-nagyobb eltérésekkel.

Harrach Péter kedvező demográfiai folyamatokat lát Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokkal többen haltak meg

Nagyon kedvezőtlen viszont, hogy az idei év első két hónapjában az elhúzódó influenzajárvány miatt a halálozások száma nagyon komoly mértékben megugrott. Csak januárban és februárban több mint 26 ezren haltak meg, míg 2014 ugyanezen időszakában csak 21 500-an. Kedvező adat, hogy az év első négy hónapjában nőtt a házasságkötések száma, és három százalékkal többen születtek, mint egy éve.

Egyre idősebben szülnek

A népességfogyás az egész fejlett világon, ezen belül az EU tagállamaiban is komoly probléma. A KSH egy, a témában készült új tanulmánya rámutat, hogy különösen a 2008-ban kitört pénzügyi és gazdasági válság során változtak meg az uniót jellemző termékenységi trendek.

Az ezredfordulót követően folyamatosan kitolódott a gyermekvállalás átlagos életkora, a vizsgált időszak végén már

30 éves kor felett volt az anyák átlagos életkora az Európai Unióban.

2013-ban a világra jött gyermekeknek már több mint a fele 30 éves vagy annál idősebb anyától született.

Egyre idősebb korukban szülnek a nők Európában Forrás: Thinkstock

Picit jobb lett a magyar helyzet

A teljes termékenységi arányszám alakulásának a tekintetében sem túl rózsás a helyzet. Ez a szám a szülőképes korú női népességre (15–49 év között) jutó születések átlagát jelenti. Ha ez az érték 2,1 fölött van, akkor növekszik a népesség, ha ez alatt, akkor csökken. Uniós szinten ez a szám a 2001-es 1,61-ról 2013-ra 1,55-ra mérséklődött.

A legnagyobb visszaesők Ciprus, Portugália és Málta voltak, míg a legnagyobb előrelépés Szlovéniában, Csehországban és Lettországban tapasztalható.

Magyarország helyzete ellentmondásosan alakult: 2013-ban magasabb termékenységi mutatóval büszkélkedhetett, mint az évezred kezdetén, mégis öt hellyel esett vissza, és az 1,4-es mutatóval a középmezőnyből a rangsor utolsó negyedébe került. Egyébként hazánkban legutóbb 1975–1980 között volt ez a mutató a lélektaninak számító 2,1-es érték fölött.

Portugáliában is nagyon kedvezőtlen a népesedési helyzet Forrás: Puskás Zoltán

Mi történt Pest megyében?

Nemrégiben szintén a KSH tette közzé az elmúlt időszak népesedési adatainak megyénkénti bontását. Ebből kiderült, hogy a születések és a halálozások egyenlege igen tág értékek között mozgott 2014 első negyedéve és 2015 első negyedéve között.

A természetes fogyás Pest és Komárom-Esztergom megyében erősödött a legjelentősebben,

több mint a kétszeresére emelkedett, Nógrád és Vas megyében azonban a népességfogyás lassult.

A fővárosban az idei első negyedévben 18 százalékkal többen haltak meg, mint 2014 azonos időszakában, miközben a születések száma csupán 4,4 százalékkal bővült. Szintén kiugróan nőtt a halálozások száma Pest megyében, ahol 2015 első negyedévében 23 százalékkal többen hunytak el, mint egy éve, ráadásul ott még a születések száma is csökkent.

Budapesten az idei év első negyedében sokkal többen haltak meg, mint egy éve Fotó: Polyak Attila - Origo

A mögöttünk hagyott egy évben csupán három olyan megye volt az országban, ahol volt olyan időszak, amikor növekedett a népesség. Hajdú-Biharban és Pest megyében 2014 III. negyedévében regisztráltak egy picivel több születést, mint halálozást. Szabolcs Szatmár-Beregben ugyanebben az időszakban 120 fővel több született, mint ahányan meghaltak.

Vesztesek és nyertesek

A hazai népesedési adatokról május végén tette közzé a legfrissebb térképeit a GeoX Kft. A települések népessége mellett a lakónépesség változását is térképileg ábrázolta a cég. Így jól láthatjuk, hogy 2014 és 2015 januárja között az ország mely térségeiben volt jelentős növekmény, vagy éppen csökkenés a helyben lakók számában.

Az utóbbi egy évben nagyon sokan költöztek Nyíregyházára Forrás: wikipedia

A térképen jól látszik, hogy komoly elvándorlás inkább az alföldi területeken volt, de a dél-dunántúli térségekből is sokan elköltöztek.

Egyfajta népességrobbanást láthatunk Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Nyíregyházán és a főváros környéki településeken.

Az utóbbi egyáltalán nem számít új jelenségnek, mivel Budapestről már az 1990-es években több tízezren költöztek ki az agglomerációba.

A lakónépesség változása Magyarországon, 2014–2015 Forrás: GeoX Kft.

Nagyon érdekes jelenséget láthatunk a fővárosi kerületekben is. A rendkívül népszerűnek számító VII. és IX. kerületben csökkent a lakónépesség száma 2014-ben. Ezzel szemben a szintén belső kerületnek számító VIII. és XIII. kerületben nőtt a leginkább az ott lakók száma. A külső kerületek közül a legnagyobb vesztes Rákospalota, míg a nyertes Soroksár volt.