Orbán: Az iszlám nem ellenség

Abdel-Fattáh el-Szíszi és Orbán Viktor
Abdel Fattah al-Sisi látogatása Magyarországon, 2015.06.05.
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi államfő Budapesten gratulált a magyar népnek a vezetéséhez. Abdel Fattah el-Szíszi és Orbán Viktor nyilatkozatot írt alá a két ország együttműködéséről. A magyar miniszterelnök szerint az iszlám nem ellenség.
Vágólapra másolva!

Egyiptomi nyitás

Egyiptom különleges ország, mert nélküle nincs stabilitás az arab térségben. Sőt, mivel a modern világban már összeszűkültek a távolságok, ezért európai stabilitás sincs egy stabil Egyiptom nélkül - mondta Orbán Viktor péntek délelőtt a parlamentben az Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi államfővel tartott közös sajtótájékoztatón.

Három szerződés

Három szerződést is aláírtak pénteken. A Ganz Motor és az Exit Bank Egyiptom külügyminiszterével írt alá egy 200 vasúti kocsi megrendeléséről szóló megállapodást. A két ország belügyminisztere egy tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá, Orbán Viktor és Abdel Fattah el-Szíszi pedig nyilatkozatot szentesített a két ország közötti együttműködésről.

Abdel Fattah el-Szíszi és Orbán Viktor Fotó: Bielik István - Origo

Egyiptom a saját útját járja

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyarok nagyra tartják a kultúrát, és ezért is tisztelik Egyiptomot, mint az emberiség egyik bölcsőjét. A magyarok a kulturális diverzitásban is hisznek, a kultúrák közötti különbség pedig a jóisten adománya - derült ki. Orbán szerint a nyugati világban eredményes társadalmi berendezkedés nem biztos, hogy máshol is jól működik. „Ennek eldöntése minden nép saját ügye, Egyiptom pedig a saját útját járja."

Újjáépítés

Egyiptomban épp egy nehézségekkel küszködő gazdaság megmentése és újjáépítés zajlik. Ehhez Magyarország is hozzá tud tenni az itt felhalmozott vasúttechnikai, egyészségügyi, vízgazdasági és városüzemeltetési tudással.

Együttműködnek Fotó: Bielik István - Origo

Az iszlám nem ellenség

Európában sok helyen félnek az iszlámtól, és ellenségesen néznek rá, de Magyarország nem ilyen hely - mondta Orbán. Szerinte

az iszlám a világ nagy lelki és szellemi alkotása, amiről csak a tisztelet hangján lehet beszélni.

Katonaember

A miniszterelnök elmondta, hogy nem ódzkodik az olyan vezetőktől, akik katonaemberek, mint Abdel Fattah el-Szíszi. A magyar történelemben is volt rá példa, hogy a civilek helyett keménykezű, fegyelmezett katonaemberek vették át az irányítást, és mentették meg az országot, amikor baj volt. A két ország katonai együttműködésre is készül - derült ki. Ez egyrészt technikai együttműködést, másrészt a tisztek közös képzését fogja jelenteni.

Orbán: Várjuk az egyiptomi diákokat Fotó: Bielik István - Origo

Ösztöndíj

Eddig 600 egyiptomi diák tanult Magyarországon. Orbán Viktor elmondta, hogy

létrehoznak egy 100 fős ösztöndíjkeretet, hogy további egyiptomi diákokat csábítsanak Magyarországra.

Közös bizottság lesz

Az egyiptomi államfő gratulált a magyar népnek a vezetéséhez. A két ország közötti kapcsolat nem újkeletű - mondta. Az egyiptomi nép fejlődni akar, és a magyarok segítségére is számítanak. Az államfő arra kérte a magyarokat, hogy álljanak ki Egyiptomért az Európai Unióban, ahol igaztalanul haragszanak az országra, és magyarázzák el a félreértéseket. A jövő héten kezdi meg a munkát a két ország közös gazdasági bizottsága - derült ki.